Oud-PSV-voorzitter Harry van Raaij overleden Gepubliceerd op 16-11-2020 | Via fox sports

Oud-voorzitter van PSV en erelid van de club Harry van Raaij is overleden. Van Raaij was van 1996 tot 2004 voorzitter van de Eindhovense club. Hij is 84 jaar geworden. "Een groot PSV'er is niet meer. Rust zacht, Meneer Van Raaij", schreef PSV op Twitter.

Van Raaij groeide uit tot een van de voornaamste voorzitters van de club en was erg geliefd. In 2004 werd hij verkozen tot belangrijkste bestuurder uit de 50-jarige geschiedenis van het Nederlandse betaalde voetbal.

Van Raaij trad in 1984 als penningmeester toe tot het bestuur van PSV. De in Haps geboren Noord-Brabander was hartstochtelijk fan van de club. Toenmalig bestuursvoorzitter Jacques Ruts haalde Van Raaij binnen. Hij maakte de grootste successen mee van PSV, zoals de winst van de Europa Cup 1 in 1988. In 1996 promoveerde Van Raaij tot voorzitter.

Onder zijn leiding breidde PSV het Philips-stadion en trainingscomplex De Herdgang uit en waren er de nodige sportieve successen: onder meer vier landskampioenschappen en één KNVB-beker. De markante voorzitter wist Phillip Cocu na zijn periode bij FC Barcelona te verleiden tot een terugkeer naar de club als speler en Guus Hiddink voor een tweede termijn als coach.

Van Raaij was ook een graag geziene gast bij de media, omdat hij meestal eerlijk zei waar het op stond en ook de nodige zelfspot kende. Hij kon hartelijk lachen om zijn persiflage door cabaretier Erik van Muiswinkel. Ook na zijn aftreden als voorzitter bleef Van Raaij de club volgen en bezocht hij de wedstrijden. Hij was sinds 1990 erelid.

Reacties uit de voetbalwereld 
​Vanuit de voetbalwereld blijven er reacties binnenstromen op het overlijden van oud-voorzitter en clubicoon Harry van Raaij van PSV. De KNVB, oud-spelers en fans van verschillende clubs herdenken een van de meest populaire voorzitters uit de geschiedenis van het betaald voetbal.

Mark van Bommel, oud-speler en voormalig trainer van PSV, koestert warme herinneringen aan Van Raaij.  "Bedankt voor de jaren samen. Ze waren waardevol en leerzaam. Bovenal hebben ze geleid tot een vriendschap voor het leven. Ik heb warme herinneringen aan de vele goede gesprekken over van alles en nog wat, aan de mooie en liefdevolle gesprekken over onze families. Rust zacht."

 

Ook Kevin Hofland, vier jaar jeugdtrainer bij PSV, reageert op het overlijden. "R.I.P. Ik heb u 4 jaar mogen meemaken als een vriendelijke, aimabele man. Rust zacht en bedankt voor de mooie gesprekken. Sterkte voor familie." 

Arnold Bruggink, die in zes jaar maar liefst 152 keer voor PSV uitkwam, vertelde in FOX Sports Vandaag over zijn ervaringen met Harry van Raaij.

En ook huidig voorzitter van PSV Toon Gerbrands kwam met een reactie. "Je ziet op een dag als vandaag hoe groot en belangrijk hij geweest is." Volgens Gerbrands heeft PSV veel te danken aan de oud-voorzitter. 

Van Raaij is voor PSV ook van levensbelang geweest voor het aantrekken van grote sterren. Van Raaij zorgde mede voor de komst van de Braziliaan Ronaldo, die bij PSV kon uitgroeien tot een superster. Aad de Mos, in het seizoen 1993-94 trainer van PSV, reageerde op het overlijden van zijn oud-voorzitter. 

Ruud van Nistelrooij was spits van PSV toen Harry van Raaij voorzitter was. Van Nistelrooij ziet de invloed van de oud-voorzitter op zijn club. "Zijn spirit zal altijd binnen PSV blijven." 

(FOX Sports/ANP)

 

Uitgelicht

Eredivisie
Vooruitblik: Feyenoord op recordjacht Gepubliceerd op 20-11-2020
Eredivisie
Karlsson doet Idrissi (voorlopig) vergeten in Alkmaar Gepubliceerd op 20-11-2020
Eredivisie
Oud-keeper en Eredivisie-recordhouder Doesburg overleden Gepubliceerd op 18-11-2020
Eredivisie
LIVE: Bekijk hier speelronde 2 in de eDivisie Gepubliceerd op 17-11-2020
Eredivisie
Raad van Commissarissen Eredivisie CV treedt af Gepubliceerd op 16-11-2020