Oussama Idrissi Speler van de Maand december Gepubliceerd op 17-1-2020 | Via fox sports

Oussama Idrissi is vrijdag door de Eredivisie uitgeroepen tot Speler van de Maand. De aanvaller van AZ was op basis van statistieken de best presterende speler in december. Feyenoord-middenvelder Orkun Kökcü heeft de prijs voor Speler van de Maand U21 in ontvangst genomen.

De 23-jarige Idrissi won met AZ van PEC Zwolle (0-3) en Ajax (1-0), maar verloor een week later bij Sparta Rotterdam (3-0). Ondanks de nederlaag kan de Marokkaanse international terugkijken op een sterke maand.

Idrissi was de speler die voor het meest gevaar bij de Alkmaarders zorgde. Hij creëerde de meeste kansen uit open spel (7), nam het vaakst het doel van de tegenstander onder vuur (11 schoten) en liet andermaal zien dat hij tot de beste dribbelaars in de Eredivisie behoort (11 geslaagde dribbels).

Zijn beste wedstrijd van het seizoen speelde hij in Zwolle. Met twee doelpunten en een assist was de linksbuiten bij alle doelpunten betrokken. Voor Idrissi een persoonlijke mijlpaal: voor de tweede keer in zijn profcarrière en voor het eerst sinds 2016 was hij betrokken bij drie doelpunten in een Eredivisie-wedstrijd (toen namens FC Groningen tegen FC Utrecht).

Inmiddels staat de teller van de buitenspeler op 9 doelpunten en 2 assists. Met nog 16 speelrondes te gaan lijkt Idrissi zijn persoonlijk record van vorig seizoen (8 doelpunten en 6 assists in 32 wedstrijden) te verbreken.

Het is voor Idrissi en AZ de eerste Speler van de Maand-bokaal. Eerder werd teamgenoot Owen Wijndal twee keer tot Speler van de Maand U21 uitgeroepen (augustus en november). Idrissi wist in december onder meer keeper Timon Wellenreuther (Willem II) en Hakim Ziyech (Ajax) achter zich te houden.

Orkun Kökcü is Speler van de Maand U21

Orkun Kökcü is door de Eredivisie uitgeroepen tot Speler van de Maand U21. De middenvelder verstuurde binnen het team van Dick Advocaat de meeste passes op de vijandelijke helft (118). Daarnaast werd de 19-jarige jeugdexponent de derde Feyenoorder ooit die zijn vijf Eredivisie-goals allemaal in uitduels maakte, na Bonaventure Kalou en Dirk Kuyt. Kökcu noteerde een passnauwkeurigheid van 88% en scoorde in de uitwedstrijd bij FC Utrecht. Met zijn prestaties wist hij onder meer Vitesse-verdediger Danilho Doekhi voor te blijven in het U21-klassement.

Ajax hofleverancier Elftal van de Maand

Ajax is met vijf spelers hofleverancier voor het Eredivisie Elftal van de Maand. Hakim Ziyech en Nicolás Tagliafico haalden bij de Ajacieden de hoogste scores, terwijl ook Dusan Tadic, Donny van de Beek en Joël Veltman een plek in het elftal wisten te veroveren. AZ volgt met twee spelers: Oussama Idrissi en Jonas Svensson.

Het volledige Eredivisie Elftal van de Maand: Timon Wellenreuther (Willem II), Jonas Svensson (AZ), Joël Veltman (Ajax), Danilho Doekhi (Vitesse), Nicolás Tagliafico (Ajax), Donny van de Beek (Ajax), Mohamed Ihattaren (PSV), Orkun Kökcü (Feyenoord), Hakim Ziyech (Ajax), Dusan Tadic (Ajax) en Oussama Idrissi (AZ).

De Speler van de Maand-verkiezing is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met Opta Sports (official match data supplier) en FOX Sports. De scores worden objectief op basis van meer dan 60 verschillende statistieken aan spelers toegekend. Enkel spelers die minstens twee derde van het totaal aantal speelminuten hebben gespeeld, komen in aanmerking voor een prijs. De prijs voor Speler van de Maand U21 wordt aan spelers uitgereikt die, bij aanvang van de competitie, 21 jaar of jonger zijn. (FOX Sports)

Uitgelicht

Eredivisie
Uitslag #OneToWatch: fans kijken vooral uit naar Antony, Madueke en Danilo Gepubliceerd op 11-9-2020
Eredivisie
Eredivisie zet nieuwe stap in het verzamelen en delen van sportieve data Gepubliceerd op 10-9-2020
Eredivisie
Afspraken voortijdig beëindigen betaald voetbalcompetities vastgelegd Gepubliceerd op 9-9-2020
Eredivisie
Tussenstand #OneToWatch: ogen gericht op Antony en Madueke Gepubliceerd op 4-9-2020
Eredivisie
Nieuw seizoen, nieuwe sterren. Kijk dan! Gepubliceerd op 28-8-2020