Play-offs vanaf halve finales met publiek Gepubliceerd op 17-5-2021 | Via ESPN

Supporters zijn welkom bij play-offs.

De play-offs om Europees voetbal en promotie/degradatie worden deze week gespeeld met (beperkt) publiek. Dit in het kader van de pilot van de overheid met toegangstests. Vanaf de halve finales zijn er supporters welkom bij de duels. In de Pure Energie Eredivisie Vrouwen is er in beperkte mate publiek toegestaan bij de wedstrijd PSV-FC Twente op 30 mei.

De eerste ronde van de play-offs werd op zaterdag nog gespeeld zonder supporters. Vanaf woensdag (Europese play-offs) en donderdag (promotie/degradatie) wordt er met publiek gespeeld.

In de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie werd er onlangs al een speelronde afgewerkt met een beperkt aantal supporters, maar daarna gaf de overheid, ondanks de wens van de clubs, geen toestemming om ook de laatste speelrondes fans toe te laten."Het is een enorme klus geweest. We zijn veelvuldig in gesprek geweest met het ministerie. Wij waren destijds ook verbaasd dat de pilot toen niet door werd gezet. Er was geen juridische grondslag. Nu is die er wel en kan er nu wel gespeeld worden met gedeeltelijk publiek", zegt manager competitiezaken Jan Bluyssen.

Feyenoord

Feyenoord laat woensdag maximaal 6500 supporters toe bij het duel met Sparta Rotterdam in de play-offs voor een plaats in de tweede voorronde van de nieuwe Conference League. Seizoenkaarthouders krijgen voorrang en moeten zich uiteraard vooraf laten testen op het coronavirus. FC Utrecht laat maximaal 3000 fans toe bij de thuiswedstrijd van woensdag tegen FC Groningen. "We zitten in een pilotfase met betrekking tot de testlocaties. Want dan zou je bij Feyenoord bijvoorbeeld al naar 13.000 mensen toe gaan. Die testlocaties moeten nog beter georganiseerd worden. Daarom heeft de overheid toestemming gegeven om de helft van wat we in september hebben gedaan, dus ongeveer 12,5% van de capaciteit", aldus Bluyssen.

Het is voor de club alle hens aan dek. Onder meer FC Utrecht moet dus van alles nog regelen, zodat woensdag alles veilig kan verlopen. "Het is enorm kort dag. Je hebt ineens die kaarten beschikbaar. We stonden natuurlijk van te voren continu klaar. Alle draaiboeken liggen er", zegt de algemeen directeur van FC Utrecht Thijs van es.

Thuisvoordeel

Er waren natuurlijk wat vragen her en der over het thuisvoordeel voor de clubs die nu fans mogen verwelkomen, maar Jan de Jong, directeur Eredivisie CV, zegt dat het allemaal al sinds juli vorig jaar bekend is bij de clubs. "Aan het begin van het seizoen hadden we gezegd dat de play-offs maar over een wedstrijd zullen gaan. En toen hield iedereen er rekening mee dat het voor een vol stadion zou zijn. Nu doe je dat in een stadion dat voor 12,5 procent gevuld is."

FC Groningen en Sparta Rotterdam zouden hun stadions woensdag mogen openen voor publiek, dat dan op schermen kan kijken, maar beide clubs doen dat niet. "We hebben het wel overwogen en gepolst bij onze achterban", aldus een woordvoerder van FC Groningen. "De animo om al om 18.45 uur op een woensdagavond in het stadion te zitten, is niet heel groot. Bovendien is er in Groningen en omgeving geen testlocatie. Dat is ook onze zorg als we de finale van zaterdag halen en die in eigen stadion mogen spelen. Het wordt heel complex om, zonder testlocatie in de buurt, iedereen op tijd te laten testen."

Groningen speelt een eventuele finale alleen in eigen stadion als Sparta de tegenstander wordt. Als Feyenoord de opponent is, volgt een duel in De Kuip.

Sparta weet als laagst geklasseerde ploeg op voorhand al dat het zowel de halve finale als finale buiten het eigen stadion speelt. "We doen het stadion ook niet open voor fans. We zijn bezig met een verbouwing en veel stoeltjes zijn ook al weg. Buiten het stadion doen we ook niets; het is daar moeilijk iets te organiseren waarbij iedereen voldoende afstand kan houden", zegt een woordvoerder.

Uitgelicht

Eredivisie
Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie samen één! Gepubliceerd op 18-6-2021
Eredivisie
Volle stadions bij seizoenstart Gepubliceerd op 11-6-2021
Eredivisie
Definitief: alle eredivisie wedstrijden voor seizoen 2021-22 Gepubliceerd op 8-6-2021
Eredivisie
PSV kampioen KPN eDivisie Gepubliceerd op 3-6-2021
Eredivisie
Bekijk nu live: de KPN eDivisie finals Gepubliceerd op 2-6-2021