Rampweek AZ eindigt met overwinning bij FC Twente Gepubliceerd op 13-12-2020 | Via fox sports

AZ heeft de rust binnen de club zondag voor een deel teruggebracht. De Alkmaarders wonnen met 1-3 bij FC Twente en behaalde zo de eerste zege onder leiding van Pascal Jansen, die eerder deze maand de ontslagen Arne Slot opvolgde.

Jansen debuteerde vorige week zondag in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen (1-2). Het betekende de eerste nederlaag voor AZ dit seizoen in de Eredivisie. Vier dagen later volgde de pijnlijke uitschakeling in de Europa League bij HNK Rijeka (2-1 verlies). AZ had onder Slot juist lovende kritieken gekregen voor het veldspel in wedstrijden tegen Napoli en Real Sociedad.

Technisch directeur Max Huiberts stuurde de best presterende trainer echter weg omdat Slot gesprekken met Feyenoord had gevoerd om daar volgend jaar aan de slag te gaan. Een slechter moment was nauwelijks denkbaar en Jansen gaf donderdag na het verlies bij Rijeka toe dat het tumult van de afgelopen week invloed had op de spelersgroep.

Twente begint sterker 

FC Twente had de problemen bij AZ nog groter kunnen maken. Het elftal van trainer Ron Jans won vorig week met 2-1 bij Ajax en hield dit seizoen ook al Feyenoord (1-1) en PSV (1-1) op een gelijkspel. De Enschedeërs waren in de beginfase beter dan AZ en kregen ook enkele goede kansen. Queensy Menig, tegen Ajax nog twee keer trefzeker, schoot de bal na een kwartier spelen net naast de verkeerde kant van de paal. Ook raakte de aanvaller nog twee keer de lat in de eerste helft.

AZ moest het vooral van snelle omschakelingen hebben. Myron Boadu schoot halverwege de eerste helft de bal net over. Toen hij in de 33e minuut door aanvallende middenvelder Calvin Stengs werd weggestuurd, tikte doelman Joël Drommel hem aan. Teun Koopmeiners miste dit seizoen al een paar strafschoppen, maar dit keer schoot de aanvoerder de bal hard door het midden raak: 0-1.

Het elftal van Jansen bleek bijzonder effectief en kwam tien minuten na de openingstreffer op 0-2. De opgekomen Yukinari Sugawara schoot de bal hard en hoog achter Drommel.

Ook in de tweede helft lag het initiatief bij Twente. AZ wankelde even en zag Twente-topscorer Danilo de bal halverwege de tweede helft net naast schieten. Even later was de spits uit een strafschop wel trefzeker. AZ hield stand en zag aanvoerder Koopmeiners het duel met een fraaie vrije trap in de laatste minuut van de reguliere speeltijd beslissen: 1-3. Kort daarvoor kreeg Twente-speler Jayden Oosterwolde rood. (FOX Sports/ANP)

Uitgelicht

Eredivisie
Vooruitblik: Klaas-Jan Huntelaar op voor zijn laatste kunstje? Gepubliceerd op 15-1-2021
Eredivisie
Vooruitblik: Reuzendoder AZ op weg naar volgende topper Gepubliceerd op 13-1-2021
Reactie op de nieuwe corona maatregelen van het Nederlandse betaald voetbal Gepubliceerd op 12-1-2021
Eredivisie
Vitesse-FC Utrecht in het teken van Theo Bos en KWF Gepubliceerd op 12-1-2021
Eredivisie
AJAX - PSV bezorgt ESPN meteen record Gepubliceerd op 11-1-2021