Rampweek compleet: rood aangelopen AZ verliest van Groningen Gepubliceerd op 6-12-2020 | Via fox sports

AZ heeft onder de nieuwe hoofdtrainer Pascal Jansen de eerste nederlaag dit seizoen in de Eredivisie geleden. Een dag na het ontslag van Arne Slot gingen de Alkmaarders in het eigen AFAS-stadion met 2-1 onderuit tegen FC Groningen.

AZ, dat de wedstrijd met negen spelers beëindigde na rode kaarten voor Fredrik Midtsjø en Bruno Martins Indi, blijft door de nederlaag op 17 punten staan en zag FC Groningen op de ranglijst passeren met 20 punten.

Bij de Alkmaarders werd Slot zaterdag per direct ontslagen, omdat hij buiten medeweten van de clubleiding in gesprek was gegaan met Feyenoord om volgend seizoen Dick Advocaat op te volgen. Jansen, assistent van Slot, mag van AZ het seizoen afmaken.

Teun Koopmeiners zette AZ in de 21e minuut op 1-0. De aanvoerder kreeg de bal uit een hoekschop teruggekopt door Martins Indi en klopte doelman Sergio Padt van dichtbij. Jesper Karlsson kreeg aan het begin van de tweede helft een goede kans op de 2-0 voor AZ, maar zag zijn inzet gestopt door Padt.

Nadat Midtsjø met zijn tweede gele kaart was weggestuurd, werden de bezoekers steeds sterker. Remco Balk en Patrick Joosten lieten kansen liggen, maar in de 69e minuut was het wel raak. El Messaoudi verlengde een voorzet van Joosten en klopte daarmee keeper Marco Bizot.

El Messaoudi schoot Groningen 5 minuten later ook op voorsprong. Hij kreeg de bal van Jørgen Strand Larsen en schoot laag in de linkerhoek raak. De Alkmaarders konden met tien man weinig meer doen om de nederlaag te voorkomen en zagen in de slotfase ook nog eens Martins Indi weggestuurd worden met twee gele kaarten. Bij een opstootje in blessuretijd kregen Koopmeiners en Owen Wijndal nog geel en Mo El Hankouri van Groningen direct rood.

AZ gaf eerder dit seizoen al tegen PEC Zwolle, Sparta en VVV-Venlo een voorsprong weg nadat het door een rode kaart met tien man was komen te staan. Toen wisten de Alkmaarders nog gelijk te spelen. De ploeg heeft dit seizoen al vijf rode kaarten geïncasseerd. (FOX Sports/ANP)

Rode Kaart

Minuut

Tegenstander

Stand voor rode kaart

Uitslag

Calvin Stengs

17

PEC Zwolle

0-0

1-1

Marco Bizot

85

Sparta

4-2

4-4

Jonas Svensson

41

VVV-Venlo

2-0

2-2

Fredrik Midtsjø

57

FC Groningen

1-0

1-2 

Uitgelicht

Eredivisie
Vooruitblik: Klaas-Jan Huntelaar op voor zijn laatste kunstje? Gepubliceerd op 15-1-2021
Eredivisie
Vooruitblik: Reuzendoder AZ op weg naar volgende topper Gepubliceerd op 13-1-2021
Reactie op de nieuwe corona maatregelen van het Nederlandse betaald voetbal Gepubliceerd op 12-1-2021
Eredivisie
Vitesse-FC Utrecht in het teken van Theo Bos en KWF Gepubliceerd op 12-1-2021
Eredivisie
AJAX - PSV bezorgt ESPN meteen record Gepubliceerd op 11-1-2021