Schöne kiest voor oude liefde N.E.C. Gepubliceerd op 7-6-2021 | Via ESPN

De 35-jarige Deen komt transfervrij over van sc Heerenveen.

De kogel is door de kerk: Lasse Schöne vertrekt naar zijn oude liefde N.E.C.. De 35-jarige Deen komt transfervrij over van sc Heerenveen. Hij tekent een contract voor twee jaar bij de club die dit seizoen naar de Eredivisie promoveerde. 

Schöne kwam al op zestienjarige leeftijd naar Nederland, toen hij door sc Heerenveen werd weggeplukt bij het Deense Lyngby BK. Het eerste jaar speelde hij enkel wedstrijden voor het tweede elftal van de Friezen. Daarna speelde Schöne voor De Graafschap en al een periode voor N.E.C. In zijn eerste periode speelde de middenvelder vier seizoenen voor de Nijmegenaren, hij kwam daarin tot 107 wedstrijden en scoorde 24 keer. 

De Deen besloot in 2012 om zijn contract niet te verlengen in Nijmegen en Ajax pikte hem transfervrij op. Bij de Amsterdammers werd Schöne een publiekslieveling en hij speelde 286 officiele duels voor Ajax. Daarin kwam hij tot 64 doelpunten en 52 assists.

Italiaans avontuur

Na zeven seizoenen Ajax was Schöne, inmiddels al zeventien jaar in Nederland, toe aan een buitenlands avontuur. Die krijg hij bij het Italiaanse Genoa. In 2019 tekende hij een contract voor twee jaar met een optie op een extra seizoen bij de Italianen. Het eerste seizoen was veelbelovend, hij speelde 32 wedstrijden en was belangrijk voor de club in de strijd tegen degradatie. Het seizoen erop werd hij, tot zijn eigen verbazing, niet ingeschreven voor de competitie en daarom speelde hij in dat tweede seizoen geen wedstrijden. In de winter van 2021 liet Genoa daarom het contract van Schöne ontbinden.

EK-missie mislukt

Schöne wilde deze zomer graag met het nationale elftal van Denemarken naar het EK. Daarom koos hij, Met het oog op het komende EK, voor een club waar hij veel speeltijd zou krijgen. Uiteindelij werd die club sc Heerenveen, de club waar het in Nederland allemaal voor hem begon. Het afgelopen halfjaar speelde de 51-voudig international regelmatig voor Heerenveen, maar zijn droom om nog een EK te spelen kwam niet uit. Bondscoach Kasper Hjulmand besloot om Schöne niet mee te nemen naar de Europees kampioenschap. 

Deze zomer moest de 35-jarige speler weer een keuze maken. Met enig gevoel voor nostalgie kwam zijn keuze uit bij N.E.C. De club waar hij van 2008 tot 2012 ook al onder contract stond. 

Uitgelicht

Eredivisie
Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie samen één! Gepubliceerd op 18-6-2021
Eredivisie
Volle stadions bij seizoenstart Gepubliceerd op 11-6-2021
Eredivisie
Definitief: alle eredivisie wedstrijden voor seizoen 2021-22 Gepubliceerd op 8-6-2021
Eredivisie
PSV kampioen KPN eDivisie Gepubliceerd op 3-6-2021
Eredivisie
Bekijk nu live: de KPN eDivisie finals Gepubliceerd op 2-6-2021