Schoolvoetbal na 130 jaar in andere vorm van start Gepubliceerd op 29-4-2021 | Via ESPN

Voor het eerst sinds 130 jaar is de opzet van het schoolvoetbal veranderd.

Normaal doen zo’n 200.000 kinderen mee met de schoolvoetbaltoernooien, maar voor het eerst sinds 130 jaar is de opzet van het schoolvoetbal veranderd. Net als in het amateurvoetbal zijn vanwege de coronabeperkingen wedstrijden niet toegestaan door de overheid. De KNVB biedt sinds 23 april een alternatief: ‘Schoolvoetbal - in de klas!’.

‘Schoolvoetbal - in de klas’ vindt volledig in de eigen klas plaats. Om de klassen, leerkrachten en scholen toch in aanraking te brengen met (school)voetbal, biedt de KNVB dit schooljaar een uniek alternatief aan waarin groepen in het basisonderwijs gezamenlijk een (voetbal)opdracht, challenges en quizzen uitvoeren. Alle onderdelen zijn binnen de eigen klas uit te voeren, in lijn met de afspraken die binnen het basisonderwijs gelden. Het centrale thema is ‘samenwerken’ en de complete klas (groep 5 t/m 8 van de basisschool) doet mee. Het maakt niet uit of de kinderen normaal ook meedoen met het schoolvoetbal of zelfs ‘op voetbal zitten’.

Naast ‘samenwerken’ komen ook de thema’s ‘respect’, ‘gezonde voeding’ en ‘media’ voorbij in de challenges en bijbehorende leskaarten. Dankzij deze leskaarten kan de leerkracht de thema’s ook breder in de klas behandelen en de challenges koppelen aan de lesstof. Iedere deelnemende groep ontvangt een pakket met onder meer een handleiding en drie leskaarten voor de leerkracht, een poster van Oranje met het speelschema van EURO2020, een oranje vlaggenlijn voor in de klas, een schoolvoetbal-polsbandje, de KNVB schoolvoetbal-krant voor iedere leerling en het befaamde schoolvoetbal-vaantje. Voor de eerste 250 klassen die zich aanmelden, zijn er ook nog twee Oranje-voetballen, voor op het schoolplein, het veldje in de buurt of bij de vereniging.

Vorig jaar zijn de schoolvoetbaltoernooien vanwege corona niet doorgegaan maar de KNVB vindt het belangrijk dat er toch gesport wordt. Door corona zijn kinderen t/m 12 jaar namelijk 49% minder gaan sporten, wat gevolgen kan hebben voor de (toekomstige) volksgezondheid.

Meedoen? Meld je aan op: https://www.knvbschoolvoetbal.nl/

Uitgelicht

Eredivisie
Van tracking- en event data naar een videoserie voor voetballiefhebbers Gepubliceerd op 18-5-2021
Eredivisie
Play-offs wedstrijden mét publiek dankzij pilot met testbewijzen Gepubliceerd op 14-5-2021
Eredivisie
Wedstrijdschema's play-offs Europees voetbal en nacompetitie Gepubliceerd op 17-5-2021
Eredivisie
Vooruitblik: FC Groningen zonder Sergio Padt, dat wordt even wennen Gepubliceerd op 15-5-2021
Eredivisie
Eredivisie onthult logo in aanloop naar jubileumseizoen Gepubliceerd op 12-5-2021