Speelronde 11: Alle Eredivisie-duels in cijfers Gepubliceerd op 26-10-2019 | Via fox sports

Super Zondag XL is uitstekend gevuld met de Derby van het Noorden, de topper PSV - AZ, De Klassieker én Sparta Rotterdam - FC Utrecht. FOX Sports zet aan de hand van een aantal leuke én nuttige feitjes alle duels op een rij.

sc Heerenveen – FC Groningen, zondag 12.15 uur, FOX Sports 1

Sinds 2017 eindigden vier van de vijf Derby’s van het Noorden in een gelijkspel, in deze reeks wist alleen FC Groningen een zege te boeken (2-0, vorig seizoen in Groningen).

Alleen RKC (drie) scoorde dit seizoen minder vaak in thuisduels dan sc Heerenveen (vier keer, net als Willem II en ADO Den Haag), terwijl alleen FC Emmen (twee) minder uitgoals noteerde dan FC Groningen (drie).

Sparta Rotterdam – FC Utrecht, zondag 14.30 uur, FOX Sports 2

FC Utrecht won de laatste zes competitieduels met Sparta Rotterdam en hield in vier van deze wedstrijden de nul, alleen van Excelsior (zeven) en Willem II (acht) wisten de Domstedelingen ooit meer opeenvolgende Eredivisie-wedstrijden te winnen.

Sparta won negen van de laatste dertien thuisduels in alle competities, waaronder drie van de vier thuiswedstrijden in de Eredivisie dit seizoen (één nederlaag).

PSV – AZ, zondag 14.30 uur, FOX Sports 1

PSV won de laatste tien thuisduels met AZ in de Eredivisie en kwam in de laatste vijftien thuisontmoetingen met de Alkmaarders tot scoren (39 doelpunten in totaal).

AZ kreeg dit Eredivisie-seizoen echter minder uitgoals tegen dan elk ander team (drie) en stond in uitwedstrijden slechts één speelminuut op achterstand (in blessuretijd tegen Vitesse).

Calvin Stengs staat dit Eredivisie-seizoen op evenveel goals (drie) en assists (vier) als in 2018/19, maar had daar dit seizoen maar de helft van zijn aantal speelminuten voor nodig (846 tegenover 1.693).

Ajax – Feyenoord, zondag 16.45 uur, FOX Sports 1

Ajax won elf van de laatste dertien thuiswedstrijden tegen Feyenoord in de Eredivisie (twee gelijke spelen) en wist in zeven van die dertien duels de nul te houden, waaronder in de laatste twee.

Alleen in het seizoen 1995/96 (vijftien) en het seizoen 2010/11 (dertien) stond Ajax na tien speelronden ook op minimaal twaalf punten voorsprong ten opzichte van Feyenoord (twaalf dit seizoen).

Alleen Sjaak Swart (veertien), Ruud Geels (tien) en Jari Litmanen (negen) kwamen vaker tot scoren voor Ajax tegen Feyenoord in de Eredivisie dan Klaas-Jan Huntelaar (acht doelpunten). (FOX Sports)

Uitgelicht

Eredivisie
Reactie van het betaald voetbal op de coronamaatregelen Gepubliceerd op 28-9-2020
Eredivisie
Voetbalbranche verrast over laatste waarschuwing minister Van Ark Gepubliceerd op 26-9-2020
Eredivisie
Eredivisie benoemt unaniem Jan de Jong als directeur Gepubliceerd op 21-9-2020
Eredivisie
Voetbalstadions in elegant design Gepubliceerd op 18-9-2020
Eredivisie
Uitslag #OneToWatch: fans kijken vooral uit naar Antony, Madueke en Danilo Gepubliceerd op 11-9-2020