Speelronde 16: Alle Eredivisie-duels in cijfers Gepubliceerd op 7-12-2019 | Via fox sports

Speelronde 16 in de Eredivisie gaat zaterdag verder met ADO Den Haag - FC Twente, PSV - Fortuna Sittard, VVV-Venlo - FC Emmen en PEC Zwolle - AZ. FOX Sports zet aan de hand van een aantal leuke én nuttige feitjes alle duels op een rij.

ADO Den Haag – FC Twente, zaterdag 18.30 uur, FOX Sports 2

ADO Den Haag verloor slechts één van de laatste tien Eredivisie-duels met FC Twente, terwijl in de zestien wedstrijden daarvoor niet één keer werd gewonnen.

ADO pakte minder punten in de laatste tien Eredivisie-duels dan elk ander huidig team in de competitie (vijf) en won ook van alle teams de minste wedstrijden in deze periode (één zege, twee gelijke spelen, zeven nederlagen).

PSV – Fortuna Sittard, zaterdag 19.45 uur, FOX Sports 1

PSV speelde tegen geen enkele huidige Eredivisie-club zoveel thuisduels in de competitie zonder er één te verliezen als tegen Fortuna Sittard (twintig – zeventien zeges en drie gelijke spelen).

De Limburgers zijn echter goed in vorm. Slechts vier ploegen (Ajax, AZ, Willem II en Feyenoord) hielden meer punten over aan de laatste vijf speelronden in de Eredivisie dan Fortuna Sittard (negen).

VVV-Venlo – FC Emmen, zaterdag 19.45 uur, FOX Sports 3

FC Emmen is ongeslagen in de laatste drie wedstrijden tegen VVV in alle competities, terwijl de drie ontmoetingen daarvoor verloren gingen.

VVV-Venlo (48) en FC Emmen (52) kwamen dit Eredivisie-seizoen tot minder schoten op doel dan alle overige teams.

PEC Zwolle – AZ, zaterdag 20.45 uur, FOX Sports 2

PEC Zwolle won slechts één van de laatste veertien Eredivisie-duels met AZ, maar pakte wel een punt in vier van de laatste vijf ontmoetingen.

AZ-doelman Marco Bizot hield in 2019 twintig keer de nul in een Eredivisie-duel, de laatste keeper die vaker de nul hield in één kalenderjaar was Ed de Goey in 1991 (21 keer namens Feyenoord).

Vitesse – Feyenoord, zondag 12.15 uur, FOX Sports 2

Sinds de aanstelling van Dick Advocaat pakten alleen Ajax en AZ (twaalf) meer punten in de Eredivisie dan Feyenoord (tien), terwijl Vitesse de enige ploeg is die puntloos bleef in die periode.

De Arnhemmers zijn echter ongeslagen in de laatste acht competitieduels na een trainerswissel (zes zeges en twee gelijke spelen), de laatste keer dat de Arnhemmers zo’n duel verloren was in oktober 2010 - onder Hans van Arum tegen FC Utrecht.

FC Groningen – FC Utrecht, zondag 14.30 uur, FOX Sports 1

FC Groningen boekte in de Eredivisie alleen tegen ADO Den Haag (27) en Willem II (26) meer zeges dan tegen FC Utrecht (25).

Danny Buijs staat voor de vijftigste keer aan het roer als trainer van FC Groningen in de Eredivisie en kan de vierde trainer worden die minimaal twintig keer wint in zijn eerste vijftig Eredivisie-duels voor de club na Pieter Huistra (23 zeges), Han Berger (22) en Erwin van de Looi (twintig).

RKC Waalwijk – sc Heerenveen, zondag 14.30 uur, FOX Sports 3

De laatste thuiszege van RKC op sc Heerenveen in de Eredivisie dateert van maart 2003, sindsdien ontving de ploeg uit Waalwijk Heerenveen nog acht keer in de Eredivisie (drie gelijke spelen en vijf nederlagen).

RKC Waalwijk pakte dit Eredivisie-seizoen de meeste kaarten (39), terwijl sc Heerenveen van alle teams het minst vaak op de bon ging (vijftien keer).

Sparta Rotterdam – Heracles Almelo, zondag 16.45 uur, FOX Sports 1

Sparta Rotterdam is ongeslagen in acht van de laatste negen Eredivisie-wedstrijden tegen Heracles Almelo in Rotterdam, maar verloor de meest recente thuisontmoeting met de Heraclieden (2-5 in mei 2018).

Frank Wormuth is voor de vijftigste keer hoofdtrainer van Heracles Almelo bij een Eredivisie-duel, van alle trainers die de Heraclieden meer dan 34 wedstrijden onder hun hoede hadden noteert de Duitser het hoogste winstpercentage in de Eredivisie (44,9%). (FOX Sports

Uitgelicht

Eredivisie
Eredivisie start met buitenspeltechnologie Gepubliceerd op 31-7-2020
Eredivisie
Dit seizoen vijf wissels toegestaan in de Eredivisie Gepubliceerd op 30-7-2020
Eredivisie
Programma Eredivisie 2020/21 definitief vastgesteld Gepubliceerd op 24-7-2020
Eredivisie
Concept Eredivisie programma 2020/21 bekend Gepubliceerd op 22-7-2020
Eredivisie
Speelschema ‘FOX Sports Eredivisie Comeback’ bekend Gepubliceerd op 8-7-2020