Speelronde 22: Alle Eredivisie-duels in cijfers Gepubliceerd op 8-2-2020 | Via fox sports

Speelronde 22 in de Eredivisie gaat zaterdag verder met FC Groningen - Vitesse, PSV - Willem II, sc Heerenveen - VVV-Venlo en RKC Waalwijk - PEC Zwolle. FOX Sports zet aan de hand van een aantal leuke én nuttige feitjes alle duels op een rij.

FC Groningen – Vitesse, zaterdag 18:30 uur, FOX Sports 2

Grote kans op (vroege) doelpunten in het duel tussen FC Groningen en Vitesse.  In vijf van de laatste zeven Eredivisie-ontmoetingen tussen de twee ploegen werd binnen het eerste kwartier van de wedstrijd de score geopend. 

Van de 25 teams die FC Groningen-doelman Sergio Padt ontmoette in de Eredivisie hield hij alleen tegen Vitesse nooit de nul (elf duels). Padt incasseerde bovendien meer Eredivisie-goals tegen de Arnhemmers dan tegen elk ander team (24).

PSV – Willem II, zaterdag 19:45 uur, FOX Sports 1

In onderlinge competitieduels tussen de huidige top vijf van dit Eredivisie-seizoen pakte geen team meer punten dan Willem II, terwijl PSV van die vijf clubs de minste punten verzamelde in deze duels.

Ibrahim Afellay won al zijn zes Eredivisie-wedstrijden tegen Willem II en was goed voor twee doelpunten en één assist in zijn laatste twee ontmoetingen met de Tilburgers in de competitie.

sc Heerenveen – VVV Venlo, zaterdag 19.45 uur, FOX Sports 3

sc Heerenveen mag favoriet genoemd worden voor deze wedstrijd. Van de laatste 25 ontmoetingen met VVV-Venlo, bleef sc Heerenveen er namelijk 24 ongeslagen. De enige Friese nederlaag in die periode dateert van 2 februari 2010, ruim tien jaar geleden. 

VVV Venlo-trainer Hans de Koning zit voor de vijftigste keer op de bank als trainer bij een Eredivisie-duel. Hij won nog nooit van sc Heerenveen.

RKC Waalwijk – PEC Zwolle, zaterdag 20.45 uur, FOX Sports 2

RKC Waalwijk moet PEC Zwolle niet op doel laten schieten. Alle zes schoten op doel van PEC Zwolle tegen RKC dit Eredivisie-seizoen eindigden in een treffer. Eindstand in de heenwedstrijd: 6-2.

 

Clint Leemans - oud-speler van PEC Zwolle - was in zestien Eredivisie-duels voor RKC Waalwijk direct betrokken bij zes doelpunten (drie goals, drie assists). In zijn 22 competitiewedstrijden voor PEC scoorde Leemans slechts twee keer en gaf hij niet één assist.

FC Utrecht – Ajax, zondag 12:15 uur, FOX Sports 2

Utrecht is een ware angstgegner van Ajax. Geen enkele ploeg in de Eredivisie heeft vaker thuis van Ajax gewonnen dan Utrecht, alleen PSV staat op gelijke hoogte (tien keer).

Verder kent Ajax veel personele problemen door de vele blessures binnen de selectie. Het is al bijna een jaar geleden (maart 2019) dat Ajax twee wedstrijden op rij met dezelfde basis-elf startte als de wedstrijd ervoor. Ook deze wedstrijd zullen er wijzigingen nodig zijn, omdat Promes, Babel en Veltman geblesseerd uitvielen tegen PSV.

In Amsterdam werd deze wedstrijd 4-0 voor de ploeg van trainer Erik ten Hag. 

             

Sparta – ADO Den Haag, zondag 14:30 uur, FOX Sports 2

Als je de statistieken mag geloven, zal dit een wedstrijd worden met veel lange ballen. ADO (591) en Sparta (572) zijn de twee ploegen die het meest de lange bal geven.

Die vele lange ballen lijken bij ADO niet heel veel effect te hebben, ze hebben namelijk al zeven wedstrijden geen velddoelpunt meer gemaakt. De vier doelpunten die in de afgelopen zeven wedstrijden zijn gemaakt komen allemaal uit standaardsituaties.

AZ – Feyenoord, zondag 14:30 uur, FOX Sports 1

AZ – Feyenoord is een wedstrijd tussen de minst gepasseerde ploeg en de ploeg met de meeste schoten op doel in 2020. Feyenoord heeft in de afgelopen drie wedstrijden maar liefst 22 keer op goal geschoten, daarvan scoorde het negen keer.

AZ heeft dit seizoen al veertien keer de nul gehouden en nog maar vijftien tegendoelpunten gekregen. Vooral in topwedstrijden staat de verdediging van de Alkmaarders goed: de laatste vier wedstrijden met een ploeg uit de traditionele top drie won AZ zonder een tegendoelpunt te incasseren.

Een heel opmerkelijke statistiek is dat AZ en Feyenoord de enige twee ploegen in de Eredivisie zijn die hun laatste twee Eredivisie-wedstrijden winnend wisten af te sluiten.

FC Emmen – FC Twente, zondag 16:45 uur, FOX Sports 1

De thuis- en uitwedstrijden van FC Emmen zijn een wereld van verschil. De club uit Drenthe pakte 91% van hun punten (20 van de 22) op eigen veld. In een stand met enkel thuisduels zou FC Emmen daarmee zesde staan.

Bij wedstrijden van FC Twente is het niet verstandig om een paar minuten voor het laatste fluitsignaal alvast naar huis te gaan. Geen enkele ploeg in de Eredivisie scoorde vaker in de negentigste minuut of later dan de Tukkers, namelijk zes keer. (FOX Sports)

Uitgelicht

Eredivisie
Clint Leemans uitgeroepen tot Eredivisie-speler van de maand Gepubliceerd op 1-10-2020
Eredivisie
Reactie van het betaald voetbal op de coronamaatregelen Gepubliceerd op 28-9-2020
Eredivisie
Voetbalbranche verrast over laatste waarschuwing minister Van Ark Gepubliceerd op 26-9-2020
Eredivisie
Eredivisie benoemt unaniem Jan de Jong als directeur Gepubliceerd op 21-9-2020
Eredivisie
Voetbalstadions in elegant design Gepubliceerd op 18-9-2020