Timber voor het eerst Speler U21 van de Maand Gepubliceerd op 30-4-2021 | Via ESPN

De 19-jarige verdediger is de eerste Ajacied sinds Mazraoui in november 2018 die de Speler U21 van de maand krijgt.

Jurriën Timber is voor het eerst verkozen tot Speler U21 van de Maand. De 19-jarige verdediger is dit seizoen doorgebroken in de hoofdmacht van Ajax en was in alle vier eredivisiewedstrijden in april (inclusief het inhaalduel op 22 april) verzekerd van een basisplaats. De Speler van de Maand-prijs gaat naar Feyenoord-goalie Justin Bijlow.

Timber, die vorige week met Ajax officieus kampioen van Nederland werd en daarvoor ook de TOTO KNVB Beker, is blij met de onderscheiding. "Dit is mijn eerste individuele prijs ooit", reageert de jonge verdediger. "Ik vind hem echt mooi, het maakt me trots." Timber komt uit een echte voetbalfamilie. Want zijn tweelingbroer Quinten, die de laatste tijd ook vaak bij de wedstrijdselectie van Ajax zit, is niet de enige voetbalgek: "Ik heb een broer van 21 jaar, die ook goed kan voetballen. Dan heb ik nog een oudere broer van 28 die speelt in een vriendenteam en mijn oudste broer is mijn zaakwaarnemer."

Droom moeder
De droom van de moeder van Timber is dan ook duidelijk. "Dat is om Quinten en mij samen te zien schitteren op het veld, het liefst in de ArenA. Ik maak er wel eens grapjes over met de trainer. Maar Quinten zit er tegen aan, dan komt zijn kans vanzelf. Ik heb er vertrouwen in dat hij zijn debuut gaat maken. "

Timber won 21 van zijn 34 persoonlijke duels in april en was de jongste speler die minstens 60 procent (62%) van zijn duels won in april. Daarnaast kwam hij per 90 minuten omgerekend tot 70 verstuurde passes, slechts vijf spelers hadden een hoger gemiddelde. Met een passnauwkeurigheid van 88%, 7 intercepties en 7 succesvolle dribbels - het hoogste aantal samen met aanvaller Sébastien Haller - was de jonge verdediger een belangrijke spil in het team.

"Serieus?", zegt Timber verbaasd. "De meest geslaagde dribbels van de Eredivisie? Dat is best knap. Dat is een mooie statistiek. Ik houd er ook wel van om in te dribbelen, dat hoort ook wel bij Ajax en bij mijn spel."

Het levert Timber zijn eerste Speler U21 van de Maand-prijs op. Hij is de eerste Ajacied sinds Noussair Mazraoui (november 2018) die deze bokaal krijgt uitgereikt. In maart won de 18-jarige Ryan Gravenberch de Speler van de Maand-prijs.

Ajax hofleverancier 
Ajax is met vier spelers hofleverancier in het Elftal van de Maand. Naast Timber hebben ook Davy Klaassen, Lisandro Martínez en Edson Álvarez een plek in het elftal verdiend. Feyenoord en de verrassing van afgelopen weken, FC Emmen, volgen beiden met twee spelers. PSV, Vitesse en FC Utrecht leveren elk één speler voor het Elftal van de Maand.

Het volledige Elftal van de Maand april: Justin Bijlow (Feyenoord), Jurriën Timber (Ajax), Riechedly Bazoer (Vitesse), Lisandro Martínez (Ajax), Philipp Max (PSV), Edson Álvarez (Ajax), Davy Klaassen (Ajax), Sergio Peña (FC Emmen), Steven Berghuis (Feyenoord), Michael de Leeuw (FC Emmen) en Gyrano Kerk (FC Utrecht).

De Speler van de Maand-prijs gaat naar Justin Bijlow. Lees hier meer over de Feyenoord-doelman.

Uitgelicht

Eredivisie
Vooruitblik: FC Groningen zonder Sergio Padt, dat wordt even wennen Gepubliceerd op 15-5-2021
Eredivisie
Eredivisie onthult logo in aanloop naar jubileumseizoen Gepubliceerd op 12-5-2021
Eredivisie
Vooruitblik: Als je niet schiet, kun je niet scoren Gepubliceerd op 12-5-2021
Eredivisie
Betaald voetbal zwaar teleurgesteld: geen publiek bij laatste speelrondes Gepubliceerd op 7-5-2021
Eredivisie
Vooruitblik: Abdenasser El Khayati met ADO op zoek naar strohalm Gepubliceerd op 7-5-2021