Twente-vrouwen bezorgen Ajax eerste nederlaag van het seizoen Gepubliceerd op 22-11-2020 | Via ESPN

In de Vrouwen Eredivisie is FC Twente koploper Ajax tot op vijf punten genaderd. Na de overwinning op PSV wist Twente ook de Amsterdammers te verslaan: 2-1. Het is de eerste nederlaag van het seizoen voor Ajax, dat nog wel koploper blijft met drie punten voorsprong op PSV.

Ajax verraste deze week door Sherida Spitse vast te leggen, maar de 180-voudig international sluit pas in januari aan bij de Amsterdamse selectie en daarom begon de koploper met de vertrouwde namen aan de aftrap. Die begonnen scherp aan het duel en dat leidde na een half uur tot de voorsprong. Twentenaar Marisa Olislagers leed niet voor het eerst in de wedstrijd balverlies, waarna Marjolijn van den Bighelaar van buiten de zestien de bal in het doel mikte. Eén minuut later maakte Olislagers haar fout bijna goed, maar haar inzet verdween over het doel.

Twente, met vijf internationals in de basis, kwam nog voor rust op gelijke hoogte. Keepster Lize Kop redde in eerste instantie nadat Ajacied Stefanie van der Gragt een vijandelijke hoekschop richting eigen doel kopte, maar kon niet voorkomen dat de bal daarna alsnog over de doellijn viel. Op slag van rust kwam Kop vervolgens goed weg toen ze geel kreeg voor het bewust hard invliegen op de doorgebroken Bente Jansen, die een tijd aangeslagen bleef liggen. De verdiende vrije trap van Olislagers belandde op de lat.

Jansen keerde na rust terug en gaf de assist bij de 2-1, Fenna Kalma kon simpel binnen tikken. Na de tackle van haar collega aan de andere kant kwam ook Twente-keepster Daphne van Domselaar hard in botsing met een doorgebroken speelster, de ingevallen Lucie Voňková, nadat ze de bal net op tijd had weggewerkt. Ajax zette het slotoffensief in en kreeg een legio aan kansen, maar de gelijkmaker bleef uit.

(FOX Sports)

Uitgelicht

Eredivisie
Van tracking- en event data naar een videoserie voor voetballiefhebbers Gepubliceerd op 18-5-2021
Eredivisie
Play-offs wedstrijden mét publiek dankzij pilot met testbewijzen Gepubliceerd op 14-5-2021
Eredivisie
Wedstrijdschema's play-offs Europees voetbal en nacompetitie Gepubliceerd op 17-5-2021
Eredivisie
Vooruitblik: FC Groningen zonder Sergio Padt, dat wordt even wennen Gepubliceerd op 15-5-2021
Eredivisie
Eredivisie onthult logo in aanloop naar jubileumseizoen Gepubliceerd op 12-5-2021