Van Basten over vertrouwen: "Als je echt goed bent maakt dat niet uit" Gepubliceerd op 29-2-2020 | Via fox sports

Waar PSV en Feyenoord de vorm te pakken hebben, lijken Ajax en AZ juist in een crisis te zitten. Vertrouwen. Belangrijk, maar ongrijpbaar. Wat voor effect heeft vertrouwen op een team en op de spelers? Wij vroegen het analist Marco van Basten.

Lang leken Ajax en AZ af te stevenen op goud en zilver in de Eredivisie, maar zij zien PSV en met name Feyenoord steeds meer naderen. Sinds het vertrek van trainer Jaap Stam en de komst van Dick Advocaat is er rust in De Kuip: “Feyenoord zit duidelijk in de winning mood. Je bouwt steeds meer vertrouwen op en dan gaat alles makkelijker.”

Bij PSV was dat lang anders, maar sinds het gewonnen thuisduel met Willem II is de sfeer omgeslagen in Eindhoven. Iets waar trainer Ernest Faber ook heel blij mee is: “Alles moet je meenemen om er voor te zorgen dat je goed voor de dag komt.”

“De omgeving kan invloed hebben op de prestaties”, aldus Van Basten. “Het publiek en de pers hebben veel invloed. Als je echt goed bent maakt dat niet uit, maar niet iedereen is van staal.”

In de Johan Cruijff Arena ontmoeten Ajax en AZ elkaar, twee ploegen die na een sterke eerste seizoenshelft in een zwakke periode zitten. Hoe werkt dat door bij de spelers? “Je bent gewend om te winnen en ook om te verliezen. Je gaat gewoon door. Allebei komen ze van een uitschakeling en nu moet de focus weer op de Nederlandse competitie. Ajax was het aan de stand verplicht om door te gaan naar de volgende ronde. Het is een bittere uitschakeling.”

Ongetwijfeld gaat Super Zondag voor verschuivingen zorgen op de ranglijst. “In principe speelden PSV en Feyenoord om de derde plaats. Maar als Ajax en AZ gelijkspelen… De winnaar komt dichterbij. Er zijn nog tien wedstrijden te gaan en dan kan er nog het een en ander gebeuren.”

Een speler bij wie het vertrouwen broos is, is Calvin Stengs. De 21-jarige AZ-speler begon ijzersterk aan het seizoen, debuteerde bij Oranje en werd nadrukkelijk in verband gebracht met een overstap naar Ajax. Nu zit de AZ-speler in een wak met slechts één goal en nul assists in de laatste zestien wedstrijden. Iets waar ook Kenneth Perez na het duel met PEC Zwolle van stond te kijken.

Van Basten: “Bij AZ lopen wel interessante spelers rond voor Ajax, al zullen ze dat in Alkmaar niet graag horen. En daar is Stengs er een van. Hij moet zich de komende tijd focussen op zichzelf. Ik vind hem erg tegenvallen de laatste weken. Kijk naar Haaland: het maakt hem niet uit of hij voor 500 of 50.000 mensen speelt. Dat is ook een kwaliteit.“ (FOX Sports)

PSV – Feyenoord zie je vanaf 14.30 uur LIVE op FOX Sports 2

Ajax – AZ zie je vanaf 20.00 uur LIVE op FOX Sports 1

Uitgelicht

Eredivisie
Statement Eredivisie CV over huidige status competitie Gepubliceerd op 3-4-2020
Eredivisie
eDivisie start nieuw initiatief: eDivisie Open Series Gepubliceerd op 3-4-2020
Eredivisie
[Liveblog] De Eredivisie(clubs) tijdens de coronacrisis Gepubliceerd op 31-3-2020
Eredivisie
Meer duidelijkheid over uitspelen betaald voetbalcompetities Gepubliceerd op 1-4-2020
Eredivisie
Voorlopig geen wedstrijden betaald voetbal Gepubliceerd op 31-3-2020