Van Cruijff tot Janssen: Opmerkelijke binnenlandse transfers Gepubliceerd op 2-9-2019 | Via fox sports

Op Deadline Day gaan de gedachten terug naar de meest opzienbarende transfers uit het verleden. Wij zetten een aantal van de opmerkelijkste binnenlandse transfers ooit op een rijtje.

Johan Cruijff

Zelden zal een transfer zo’n schok in het Nederlandse voetbal teweeg hebben gebracht als de overgang van Ajax-icoon Johan Cruijff naar Feyenoord. Na een financieel conflict met het Amsterdamse bestuur stapte de clublegende in 1983 uit rancune over naar de aartsrivaal. Een getergde Cruijff loodste Feyenoord prompt naar de dubbel, waarna hij een punt achter zijn carrière zette.

Abe Lenstra

Zoals de naam van Cruijff voor altijd verbonden zal zijn aan Ajax, hoort Abe Lenstra voor eeuwig bij sc Heerenveen. Ús Abe speelde tussen 1936 en 1954 in Friesland en was goed voor maar liefst 523 treffers in 500 duels. Hoewel het verhaal wil dat hij ooit een blanco cheque van Fiorentina weigerde - ‘want stel je voor dat ze het doen’ - koos hij in het laatste deel van carrière toch voor een nieuw avontuur. De international kwam na zijn vertrek in 1954 nog negen jaar uit voor SC Enschede en Enschedese Boys.

Ruud Gullit

Ruud Gullit, die aan de zijde van Cruijff een belangrijk aandeel had gehad in het succesvolle seizoen 1983/1984 van Feyenoord, vertrok een jaar later naar een grote concurrent. De toekomstig Wereldvoetballer van het Jaar, verkaste in 1985 naar PSV en zou twee jaar in Eindhoven verblijven. Hij tekende voor 46 goals in 68 duels en greep twee landstitels, voordat hij naar AC Milan vertrok.

Ronald Koeman

Ajacied Ronald Koeman maakte eveneens midden jaren tachtig een opzienbarende overstap naar PSV. De verhuizing van Amsterdam naar Eindhoven legde de veel scorende verdediger geen windeieren. De huidige bondscoach van Oranje veroverde gedurende zijn drie seizoenen in het Philips Stadion drie landstitels, twee KNVB Bekers en de Europacup I.

Miralem Sulejmani

De naam van Miralem Sulejmani mag niet ontbreken op een lijst met spraakmakende transfers. Niet vanwege de clubs, maar vanwege het prijskaartje. De Servische aanvaller verkaste in 2008 van sc Heerenveen naar Ajax voor maar liefst 16,3 miljoen euro, waarmee hij nog altijd de duurste transfer ooit is voor een Nederlandse club. Hoewel hij goede periodes kende in Amsterdam, maakte hij het ongekende transferbedrag nooit helemaal waar.

Theo Janssen

Theo Janssen maakte zelfs twee opmerkelijke transfers tijdens zijn carrière. De oer-Arnhemmer vertrok in 2008 na een decennium in het eerste van zijn jeugdclub Vitesse naar FC Twente. In Enschede zou hij het kampioenschap, KNVB Beker én de Gouden Schoen veroveren, voordat hij in 2011 de overstap naar Ajax maakte. Hij pakte ook in Amsterdam de landstitel, maar keerde een jaar later alweer terug naar Vitesse. (FOX Sports)

Uitgelicht

Eredivisie
Evenaring van doelpuntenrecord deze eeuw Gepubliceerd op 16-9-2019
Eredivisie
PSV onverslaanbaar op eigen bodem Gepubliceerd op 14-9-2019
Eredivisie
Hakim Ziyech uitgeroepen tot Speler van de Maand augustus Gepubliceerd op 13-9-2019
Eredivisie
Owen Wijndal is eerste Speler van de Maand U21 Gepubliceerd op 13-9-2019
Eredivisie
Thomas Vermaelen ex-Eredivisie Speler van de Week Gepubliceerd op 12-9-2019