Van Persie officieel in dienst bij Feyenoord Gepubliceerd op 5-5-2021 | Via ESPN

De 102-voudig international gaat aan de slag voor de jeugdafdeling en het eerste elftal.

Robin van Persie is komend seizoen officieel terug in dienst bij Feyenoord. De 102-voudig international gaat het Onder 16-team van Feyenoord Academy leiden, samen met Brian Pinas. Hij blijft op trainingsdagen ook actief als veldtrainer bij het eerste elftal. Tijdens de afgelopen twee seizoenen was Van Persie al bij tijd en wijle aanwezig op de Rotterdamse trainingen. Onder leiding van Arne Slot krijgt hij in het seizoen 2021/21 op trainingsdagen een ondersteunende rol. 

De topscorer aller tijden van het Nederlands elftal beëindigde twee jaar geleden zijn voetballoopbaan bij Feyenoord. Met de club won hij in 2002 de UEFA Cup en na zijn terugkeer in 2018 ook de KNVB-beker.

"Ik ben sowieso supertrots", zegt Van Persie in Feyenoord TV. "Dit zullen mijn eerste stappen als trainer zijn. Dit wordt een druk jaar. Ik ga samen met Brian Pinas de Onder 16 coachen. Ik zal bij het eerste vaak rondom het weekend betrokken zijn bij de trainingen en besprekingen. Alles wat eromheen zit. Ik koos er bewust voor om na mijn carrière even wat afstand te nemen om te bekijken waar ik mijn nieuwe passie in zou vinden. Een maand of twee drie geleden heb ik de keuze gemaakt en dit is en blijft denk echt mijn passie", aldus Van Persie.

Voetballers blijven kinderen

Het trainen van een jeugdelftal kan erg verschillen met het trainen van een eerste elftal, maar Van Persie ziet ook vergelijkenissen. "In de jeugd heb je met kinderen te maken en dat moet de basis zijn. Voetballers blijven eigenlijk altijd een beetje kind, of ze nou vijftien of 35 zijn. In de kern ga je met je vriendjes buiten op een veld spelen en dat basisprincipe wil ik wel altijd behouden. Iedereen is gaan voetballen omdat die dat leuk vond, dus ik probeer in mijn trainingen de balans tussen plezier en gericht, tactisch en fysiek trainen te bewaken.

Ideaalbeeld

De oud-international is erg te spreken over Arne Slot, die volgend seizoen aan het roer staat bij het eerste elftal. "Ik heb Arne een paar keer gesproken. Hij maakt een hele positieve, onafhankelijke indruk. Hij is iemand die een hele duidelijke filosofie heeft. Aanvallend. Hij komt heel dicht in de buurt van mijn ideaalbeeld hoe ik graag wil spelen. Ik heb hem drie keer uitgebreid gesproken en het was de bedoeling dat we een uurtje zouden zitten, maar het werd elke keer drie of vier uur. Dat geeft ook wel aan dat we een goede klik hebben en dat we op heel veel fronten op één lijn zitten." Ondanks die klik moet Van Persie naar eigen zeggen de samenwerking met Slot onafhankelijk aangaan. "Ik moet hem juist gaan triggeren en met nieuwe ideeën komen. Dat is wat hij graag wil."

Uitgelicht

Eredivisie
Van tracking- en event data naar een videoserie voor voetballiefhebbers Gepubliceerd op 18-5-2021
Eredivisie
Play-offs wedstrijden mét publiek dankzij pilot met testbewijzen Gepubliceerd op 14-5-2021
Eredivisie
Wedstrijdschema's play-offs Europees voetbal en nacompetitie Gepubliceerd op 17-5-2021
Eredivisie
Vooruitblik: FC Groningen zonder Sergio Padt, dat wordt even wennen Gepubliceerd op 15-5-2021
Eredivisie
Eredivisie onthult logo in aanloop naar jubileumseizoen Gepubliceerd op 12-5-2021