Vergeten Voetballers: Saidi Ntibazonkiza Gepubliceerd op 23-3-2020 | Via fox sports

32 jaar is hij pas, maar Saidi Ntibazonkiza is al jaren in de vergetelheid geraakt. Niet zo gek, als je weet dat de Burundees al sinds 1 januari 2018 geen club meer heeft.

Het verhaal van Ntibazonkiza is een bijzondere. Als asielzoeker kwam hij op 18-jarige leeftijd naar Nederland. Hij mocht meetrainen met de A-jeugd van N.E.C. en dwong niet veel later een contract af.

In Nijmegen maakte de aanvaller indruk op toenmalig trainer Mario Been, die hem op 18 november 2006 liet debuteren in de Eredivisie.

Ntibazonkiza toonde zich bij N.E.C. als een kleine, behendige buitenspeler die tot tien treffers op het hoogste podium in Nederland zou komen. Zijn periode bij de huidige Keuken Kampioen Divisionist was allesbehalve louter rozengeur en maneschijn. 

Werkweigering 

In de zomer van 2009 kwam N.E.C. op de eigen website met een opvallend bericht naar buiten. 'Saidi laat N.E.C. in de steek', luidde de kop van een artikel waarin werd gemeld dat de Afrikaan een dag later niet wenste uit te komen tegen Feyenoord als zijn contract niet werd verbeterd. 

"Saidi laat hiermee niet alleen zijn team, maar ook alle supporters in de steek", reageerde technisch directeur Carlos Aalbers indertijd. "Dat dit verhaal een staartje gaat krijgen moge duidelijk zijn en de consequenties zijn voor hem."

Red Bull Salzburg 

Plotseling was Ntibazonkiza spoorloos verdwenen en trainde hij mee bij Red Bull Salzburg, dat niet van de situatie op de hoogte was. Een paar maanden later werd het geschil bijgelegd en maakte de vleugelspeler het seizoen toch af in Gelderland.

 

Tijdens de daaropvolgende zomer werd Ntibazonkiza voor een bedrag van zeven ton verpatst aan het Poolse Cracovia, waar hij vier seizoenen met wisselend succes zou rondlopen. Via het Turkse Akhisar Belediyespor en het Franse Caen belandde hij in 2017 bij zijn voorlopig laatste werkgever: FC Kaysar uit Kazachstan. (FOX Sports)

Uitgelicht

Eredivisie
Statement Eredivisie CV over huidige status competitie Gepubliceerd op 3-4-2020
Eredivisie
eDivisie start nieuw initiatief: eDivisie Open Series Gepubliceerd op 3-4-2020
Eredivisie
[Liveblog] De Eredivisie(clubs) tijdens de coronacrisis Gepubliceerd op 31-3-2020
Eredivisie
Meer duidelijkheid over uitspelen betaald voetbalcompetities Gepubliceerd op 1-4-2020
Eredivisie
Voorlopig geen wedstrijden betaald voetbal Gepubliceerd op 31-3-2020