Vergeten Voetballers: Tamás Petö Gepubliceerd op 11-5-2020 | Via fox sports

In de categorie Vergeten Voetballers is Tamás Petö in de regio Breda waarschijnlijk niet op zijn plaats. De inmiddels 45-jarige maakte het nodige mee bij NAC.

Petö al 27 als hij zijn vaderland Hongarije voor het eerst verlaat. Waar hij wellicht had gedacht dat een buitenlands avontuur voor hem nooit zou komen, dacht Henk ten Cate daar in 2001 anders over. Hij zou ook naar Hannover 96 kunnen, maar kiest voor NAC vanwege de aanwezigheid van twee andere Hongaren: Gábor Babos en Csaba Fehér. 

Ondanks dat hij vaak niet opviel in het veld; Petö was een typische stille motor, zoals bijvoorbeeld N'Golo Kanté dat bij Chelsea is, ging zijn tijd in Breda bepaald niet geruisloos voorbij. 

Noodlot 

Na een succesvol eerste seizoen begint Petö vol goede moed aan het tweede. Maar dan slaat het noodlot toe. In de eerste wedstrijd van het seizoen, thuis tegen Roda JC, raakt de controlerende middenvelder ernstig geblesseerd. Een kniekwetsuur zou hem een jaar aan de kant houden. 

Petö knokt zich terug maar wordt een halfjaar na zijn rentree weer zwaar getroffen en opnieuw is het de knie die de Hongaar parten speelt. Maar dat is niet het enige dat Petö zou raken die bewuste dag waarop NAC in maart 2014 aantrad tegen PSV. Petö zou positief testen bij de dopingcontrole en een schorsing van twintig wedstrijden (waarvan tien voorwaardelijk) opgelegd krijgen. 

Massale steun 

In zak en as besluit Petö zijn contract bij NAC in te leveren, maar daar komt hij later op terug. Warm als de club NAC kan zijn, ontvangt de voormalige prof massale steun van club en achterban. Hij belandt tussen wal en schip omdat toenmalig trainer Ton Lokhoff het niet in hem ziet zitten. In 2007 na zes jaar NAC is het tijd om terug te keren naar Hongarije. 

Daar speelt de 14-voudig international nog voor diverse clubs om in 2011 een punt te zetten achter zijn loopbaan. Als het aan de ex-publiekslieveling zelf ligt, keert hij ooit nog terug bij zijn oude liefde, zo blijkt uit een interview uit 2004 met NAC clubwatcher​: "Als ik het verzoek zou krijgen om bij NAC een functie te bekleden, zou ik zonder nadenken naar Breda gaan. Mijn zoon is daar geboren en wij voelen ons thuis echte NAC'ers." (FOX Sports

Uitgelicht

Eredivisie
Eredivisie start met buitenspeltechnologie Gepubliceerd op 31-7-2020
Eredivisie
Dit seizoen vijf wissels toegestaan in de Eredivisie Gepubliceerd op 30-7-2020
Eredivisie
Programma Eredivisie 2020/21 definitief vastgesteld Gepubliceerd op 24-7-2020
Eredivisie
Concept Eredivisie programma 2020/21 bekend Gepubliceerd op 22-7-2020
Eredivisie
Speelschema ‘FOX Sports Eredivisie Comeback’ bekend Gepubliceerd op 8-7-2020