Vijf vragen en antwoorden over toegevoegd stadiongeluid Gepubliceerd op 3-10-2020 | Via ESPN

Wegens de aangescherpte coronamaatregelen is het tot en met minimaal 20 oktober voor clubs helaas niet meer toegestaan om publiek toe te laten in de stadions. Alle wedstrijden worden uiteraard wel uitgezonden op FOX Sports, in een aantal gevallen met toegevoegd geluid.

1. Bij welke wedstrijden wordt gebruik gemaakt van toegevoegd geluid?

Er wordt stadiongeluid toegevoegd aan een aantal Eredivisiewedstrijden. In speelronde 4 van de Eredivisie geldt dat op zaterdag 3 oktober voor FC Twente – FC Emmen (21.00 uur, FOX Sports 1). Op zondag 4 oktober wordt aan alle duels stadiongeluid toegevoegd.

2. Waarom wordt het geluid niet aan alle duels toegevoegd?

Het toevoegen van een kwalitatief goed stadiongeluid is productioneel, organisatorisch en financieel een uitdagende operatie. Binnen de mogelijkheden die we hebben kiezen we er daarom voor om het bij een aantal Eredivisiewedstrijden zo goed mogelijk te doen. In plaats van een beperkte kwaliteit toe te voegen bij alle wedstrijden.

3. En wat gaan we dan horen bij de andere wedstrijden?

Bij de andere Nederlandse wedstrijden op FOX Sports maken we van de nood een deugd door meer dan ooit te laten horen wat zich echt op het veld afspeelt. We richten ons dus voornamelijk op het geluid van de spelers, trainers en scheidsrechters.  Dit authentieke wedstrijdgeluid ondersteunen we daar waar nodig met een algemeen publieksgeluid.

Bij buitenlandse wedstrijden uit bijvoorbeeld de Bundesliga en de MLS zijn we afhankelijk van hoe de wedstrijd door de buitenlandse producent wordt aangeboden.

4. Hoe werkt het toevoegen van stadiongeluid?

Het toevoegen van stadiongeluid begint al weken voor een wedstrijd. Een FOX Sports team zoekt dan de meest bruikbare en relevante publieksgeluiden van de verschillende clubs. Zo wordt er per club een ‘eigen’ audiopakket samengesteld dat vertrouwd moet klinken wanneer het aan hun betreffende wedstrijd wordt toegevoegd. Tijdens de wedstrijd volgt een speciaal hiervoor ingeschakelde audiotechnicus iedere actie op het veld en probeert hierbij zo natuurlijk mogelijk het juiste publieksgeluid te laten horen.

5. Horen spelers het toegevoegde stadiongeluid ook?

Nee, in het stadion is het toegevoegde geluid niet hoorbaar. Uit tests is gebleken dat in de meeste stadions publieksgeluid uit de boxen niet goed en zelfs storend overkomt bij de tv-kijker. (FOX Sports)

 

 

Uitgelicht

Eredivisie
Vooruitblik: FC Groningen zonder Sergio Padt, dat wordt even wennen Gepubliceerd op 15-5-2021
Eredivisie
Eredivisie onthult logo in aanloop naar jubileumseizoen Gepubliceerd op 12-5-2021
Eredivisie
Vooruitblik: Als je niet schiet, kun je niet scoren Gepubliceerd op 12-5-2021
Eredivisie
Betaald voetbal zwaar teleurgesteld: geen publiek bij laatste speelrondes Gepubliceerd op 7-5-2021
Eredivisie
Vooruitblik: Abdenasser El Khayati met ADO op zoek naar strohalm Gepubliceerd op 7-5-2021