Vijf vragen en antwoorden over toegevoegd stadiongeluid Gepubliceerd op 3-10-2020 | Via fox sports

Wegens de aangescherpte coronamaatregelen is het tot en met minimaal 20 oktober voor clubs helaas niet meer toegestaan om publiek toe te laten in de stadions. Alle wedstrijden worden uiteraard wel uitgezonden op FOX Sports, in een aantal gevallen met toegevoegd geluid.

1. Bij welke wedstrijden wordt gebruik gemaakt van toegevoegd geluid?

Er wordt stadiongeluid toegevoegd aan een aantal Eredivisiewedstrijden. In speelronde 4 van de Eredivisie geldt dat op zaterdag 3 oktober voor FC Twente – FC Emmen (21.00 uur, FOX Sports 1). Op zondag 4 oktober wordt aan alle duels stadiongeluid toegevoegd.

2. Waarom wordt het geluid niet aan alle duels toegevoegd?

Het toevoegen van een kwalitatief goed stadiongeluid is productioneel, organisatorisch en financieel een uitdagende operatie. Binnen de mogelijkheden die we hebben kiezen we er daarom voor om het bij een aantal Eredivisiewedstrijden zo goed mogelijk te doen. In plaats van een beperkte kwaliteit toe te voegen bij alle wedstrijden.

3. En wat gaan we dan horen bij de andere wedstrijden?

Bij de andere Nederlandse wedstrijden op FOX Sports maken we van de nood een deugd door meer dan ooit te laten horen wat zich echt op het veld afspeelt. We richten ons dus voornamelijk op het geluid van de spelers, trainers en scheidsrechters.  Dit authentieke wedstrijdgeluid ondersteunen we daar waar nodig met een algemeen publieksgeluid.

Bij buitenlandse wedstrijden uit bijvoorbeeld de Bundesliga en de MLS zijn we afhankelijk van hoe de wedstrijd door de buitenlandse producent wordt aangeboden.

4. Hoe werkt het toevoegen van stadiongeluid?

Het toevoegen van stadiongeluid begint al weken voor een wedstrijd. Een FOX Sports team zoekt dan de meest bruikbare en relevante publieksgeluiden van de verschillende clubs. Zo wordt er per club een ‘eigen’ audiopakket samengesteld dat vertrouwd moet klinken wanneer het aan hun betreffende wedstrijd wordt toegevoegd. Tijdens de wedstrijd volgt een speciaal hiervoor ingeschakelde audiotechnicus iedere actie op het veld en probeert hierbij zo natuurlijk mogelijk het juiste publieksgeluid te laten horen.

5. Horen spelers het toegevoegde stadiongeluid ook?

Nee, in het stadion is het toegevoegde geluid niet hoorbaar. Uit tests is gebleken dat in de meeste stadions publieksgeluid uit de boxen niet goed en zelfs storend overkomt bij de tv-kijker. (FOX Sports)

 

 

Uitgelicht

Eredivisie
Voetballers en trainers zetten zich in voor bewustwording van coronaregels Gepubliceerd op 30-10-2020
Eredivisie
Vooruitblik: Danilo zorgt voor samba in Enschede Gepubliceerd op 30-10-2020
Eredivisie
Zo schreef Traoré met Ajax eredivisiehistorie Gepubliceerd op 26-10-2020
Eredivisie
Vooruitblik: Sergio Padt op weg naar Club van Tweehonderd Gepubliceerd op 23-10-2020
Eredivisie
RKC Waalwijk en PEC Zwolle door invallers in evenwicht Gepubliceerd op 22-10-2020