Vijf wissels toegestaan tot en met zomer 2021 Gepubliceerd op 15-7-2020 | Via fox sports

De spelregelcommissie van de FIFA heeft de tijdelijke optie om vijf spelers te wisselen per team, in plaats van drie, verlengd tot en met de zomer van 2021.

Daardoor behouden de coaches de mogelijkheid om hun spelers, indien mogelijk en gewenst, wat meer rust te geven in een jaar waarin de speelkalender door de coronacrisis nog wat voller en compacter is geworden.

De aanpassing van de spelregel werd op 8 mei ingevoerd voor competities die nog dit jaar worden afgerond. Grote voetballanden als Engeland, Duitsland en Spanje voerden de bepaling bij de hervatting van het seizoen meteen in. De FIFA is nu na onderzoek tot de conclusie gekomen dat een uitbreiding van het aantal toegestane wissels een effectief middel is om overbelasting van spelers tegen te gaan. Daarom is besloten om de optie met vijf wissels met ruim een jaar te verlengen.

Een trainer mag echter nog steeds maar drie keer het duel onderbreken om wijzigingen in zijn elftal aan te brengen. Daarmee wil de FIFA voorkomen dat wedstrijden te vaak stil komen te liggen door de wissels. Spelers die tijdens de rust worden vervangen, tellen niet mee voor deze drie wisselmomenten.

Ook in de eredivisie en eerste divisie kan in het komende seizoen gebruik worden gemaakt van de mogelijkheid om vijf spelers te wisselen. De KNVB mag zelf beslissen of die regel wordt ingevoerd. Een woordvoerder van de voetbalbond kon woensdagmiddag nog niet bevestigen of dat inderdaad het geval zal zijn.

Voor competities is de tijdelijke spelregel verlengd tot 31 juli 2021. Deze bepaling geldt tevens voor de internationale competities die in juli en augustus 2021 op de agenda staan. Daaronder valt ook het uitgestelde EK (11 juni - 11 juli 2021). De UEFA zal nog akkoord moeten gaan met de aangepaste spelregel. (ANP)

Uitgelicht

Eredivisie
Eredivisie start met buitenspeltechnologie Gepubliceerd op 31-7-2020
Eredivisie
Dit seizoen vijf wissels toegestaan in de Eredivisie Gepubliceerd op 30-7-2020
Eredivisie
Programma Eredivisie 2020/21 definitief vastgesteld Gepubliceerd op 24-7-2020
Eredivisie
Concept Eredivisie programma 2020/21 bekend Gepubliceerd op 22-7-2020
Eredivisie
Speelschema ‘FOX Sports Eredivisie Comeback’ bekend Gepubliceerd op 8-7-2020