Vitesse pas in laatste kwartier langs VVV-Venlo Gepubliceerd op 2-3-2021 | Via ESPN

Broja en Tannane dwingen Limburgers op de knieën

Vitesse staat voor de vijfde keer in de KNVB-bekerfinale na een verdiende 2-0 overwinning op VVV-Venlo.

In de eerste helft was Vitesse de betere ploeg zonder tot grote kansen te komen, beide keepers hoefden niet in te grijpen. VVV koos er duidelijk voor om het eerst maar eens dicht te houden achterin en slaagde daar prima in. Vitesse vond niet de middelen om de Limburgse muur te slechten. Bazoer bediende Broja, maar die maaide over de bal heen. De Venlonaren slaagden er op hun beurt niet in om goudhaantje Giakoumakis te bedienen. Zinédine Machach moest bij de bezoekers na 37 minuten geblesseerd van het veld met een enkelblessure, hij werd vervangen door Simon Janssen. In de tweede helft bleef het beeld aanvankelijk hetzelfde, geen grote kansen. Giakoumakis kapte zich een keer vrij van Bazoer en schoot naast en hij had nog een poging van heel ver die Pasveer makkelijk op kon rapen. De spanning leek de nodige invloed te hebben op de spelers. VVV leek steeds meer te mogen hopen op een verlenging.

Heerlijke doelpunten Broja en Tannane

Het was dan ook geen verrassing dat een standaard-situatie de wedstrijd open brak. Na een afgeslagen hoekschop in de 75e minuut kon Tannane de bal nog een keer inbrengen, precies op het hoofd van Broja die ongehinderd binnen kon koppen vanaf de penlty-stip, 1-0. En tien minuten later besliste Tannane de wedstrijd met een prachtig afstandsschot. Hij sneed van de rechterflank naar binnen en haalde vanaf de punt van de zestienmeter verwoestend uit met zijn linker. De bal verdween in de verre driehoek, keeper Kirschbaum was kansloos. Uiteraard gooide VVV daarna iedereen naar voren en dat resulteerde nog in een schot van Hunte op de paal maar de aansluitingstreffer viel niet meer. Vitesse gaat op 18 april op voor de tweede bekerwinst na 2017, de enige hoofdprijs in de clubhistorie. In de finale op zondag 18 april neemt Vitesse het op tegen sc Heerenveen of Ajax. Die twee clubs treffen elkaar woensdag in de andere halve eindstrijd. VVV-Venlo verzuimt om voor het eerst sinds 1959 weer een bekerfinale te spelen. Die werd toen met 4-1 gewonnen van ADO Den Haag.

 

Remko Pasveer hoopt in april Ajax tegen te komen in de finale. "Je moet verder kijken, ook naar de ranglijst. Mocht Ajax de beker winnen komt er op de ranglijst voor Europees voetbal weer een plekje bij. En uiteindelijk vind ik Ajax een mooiere tegenstander om tegen te spelen in de finale", aldus Pasveer, die de vorige twee finales verloor, in 2004 met FC Twente (als reserve) en in 2012 met Heracles Almelo.

Aanvoerder Danny Post vond dat zijn VVV-Venlo dinsdag geen aanspraak maakte op een plek in de finale. "Het klopte verdedigend, maar aan de bal vond ik ons echt te matig", aldus Post. VVV moet zich nu snel weer focussen op de Eredivisie. De voorsprong op de onderste drie clubs is de laatste weken flink geslonken. "Handhaving is zeker net zo belangrijk", aldus Post.

Uitgelicht

Eredivisie
Vanaf volgend seizoen: Eredivisievoetbal in Ultra HD op ESPN Gepubliceerd op 12-4-2021
Eredivisie
Vooruitblik: Giakoumakis en Malen bewijzen hun waarde Gepubliceerd op 9-4-2021
Eredivisie
Definitief: 23 april weer toeschouwers in de Eredivisie stadions Gepubliceerd op 6-4-2021
Eredivisie
Advocaat in een illuster rijtje na zijn 200ste overwinning in de Eredivisie Gepubliceerd op 6-4-2021
Eredivisie
Gravenberch uitgeroepen tot Eredivisiespeler van de maand Gepubliceerd op 2-4-2021