Voorrang Olympische sporters: vaccinatie waarschijnlijk deze week al van start Gepubliceerd op 14-4-2021 | Via ESPN

Vierhonderd sporters krijgen spoedig vaccinatie voor Olympische Spelen.

De vaccinatie van sporters die komende zomer deelnemen aan de Olympische of Paralympische Spelen gaat vrijwel zeker deze week al van start. "We hebben de laatste dagen goede vorderingen gemaakt in de gesprekken met degenen bij het RIVM die daarvoor verantwoordelijk zijn. Bovendien is Papendal al enige tijd in gebruik als priklocatie", zegt Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF.

Dinsdag werd bekend dat olympiërs sneller aan de beurt zijn. Dat stond in een brief van demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Hendriks verwacht dat de vaccins de komende dagen worden geleverd. "We kunnen eigenlijk op elk moment van start gaan vanaf vandaag", zegt Hendriks, die ook al weet met welk vaccin de atleten worden ingeënt. "Ze worden gevaccineerd tegen het ziek worden, maar ook om beschermd te zijn tegen besmet raken. Een positieve test in Tokio leidt tot uitsluiting. Pfizer wordt in dit geval gezien als het beste middel."

400 sporters

Het gaat om ongeveer driehonderd sporters voor de Olympische Spelen en ruim honderd paralympiërs. Volgens het ministerie van VWS geldt de voorrangsregel alleen voor de actieve deelnemers aan de Spelen. "Begeleiders komen gewoon volgens de huidige strategie aan de beurt", aldus een woordvoerder van VWS. De Olympische Spelen beginnen op 23 juli, de paralympiërs zijn een maand later aan de beurt.

Uitgelicht

Eredivisie
Van tracking- en event data naar een videoserie voor voetballiefhebbers Gepubliceerd op 18-5-2021
Eredivisie
Play-offs wedstrijden mét publiek dankzij pilot met testbewijzen Gepubliceerd op 14-5-2021
Eredivisie
Wedstrijdschema's play-offs Europees voetbal en nacompetitie Gepubliceerd op 17-5-2021
Eredivisie
Vooruitblik: FC Groningen zonder Sergio Padt, dat wordt even wennen Gepubliceerd op 15-5-2021
Eredivisie
Eredivisie onthult logo in aanloop naar jubileumseizoen Gepubliceerd op 12-5-2021