Wedstrijd van de Week: FC Twente - AZ Gepubliceerd op 11-12-2020 | Via fox sports

Elk voetbalweekend lichten wij een speciaal duel in de Eredivisie uit. Deze week is dat de wedstrijd tussen het verrassend goed presterende FC Twente en AZ, dat in rep en roer is na het plotselinge ontslag van trainer Arne Slot en de uitschakeling in de Europa League.

FC Twente is onder trainer Ron Jans bezig aan een ijzersterk seizoen in de Eredivisie. De Tukkers bevinden zich op een knappe vijfde plaats in de competitie. Twente pakte maar liefst 21 punten uit de eerste elf Eredivisie-wedstrijden (W6, G3, V2), evenveel als uit de laatste 22 van het afgelopen seizoen (W6, G3, V13). Er werd dus al zes keer gewonnen, onder meer vorig weekend van Ajax in de Johan Cruijff Arena. Linksbuiten Queensy Menig deed zijn oude club uit Amsterdam pijn met twee doelpunten: 1-2.

AZ is minder goed begonnen in de Nederlandse competitie. De opmars van de laatste weken werd afgelopen zondag abrupt een halt toegeroepen door FC Groningen. De Noorderlingen wonnen knap met 1-2 in Alkmaar, dankzij twee goals van El Messaoudi. Toch ging het voor en na het duel vooral over de turbulente en onverwachte trainerswissel bij AZ. Slot werd de laan uit gestuurd na onderhandelingen met Feyenoord over een contract voor na dit seizoen.

Directeur Max Huiberts was daar niet van gediend en stelde assistent Pascal Jansen aan als vervanger tot minimaal het einde van deze competitie. Pascal Jansen verloor dus zijn eerste Eredivisie-duel als trainer van AZ. De laatste AZ-trainer die zijn eerste twee competitieduels verloor was Han Berger in 1986.

De Alkmaarders sloten de rampweek afgelopen donderdag in stijl af. In de Europa League werd er namelijk verloren van Rijeka, zodat niet AZ maar Real Sociedad doorging naar de volgende ronde. 

Onderlinge statistieken

In de Eredivisie staat de ploeg van Pascal Jansen achtste met zeventien punten uit tien duels. De Alkmaarders hebben dus nog een wedstrijd te goed ten opzichte van FC Twente. Bij een overwinning van de bezoekers naderen ze de ploeg van Jans tot op een punt. Als FC Twente wint zet het AZ op maar liefst zeven punten achterstand. 

De ploeg van trainer Jansen is ongeslagen in negen van de laatste tien Eredivisie-duels met FC Twente (W7, G2, V1), maar verloor de meest recente ontmoeting met de club uit Enschede. In februari van dit jaar werd het 2-0 voor de thuisploeg. 

Voor het eerst sinds oktober 2014 staan de Alkmaarders lager op de ranglijst dan de Tukkers tijdens een onderlinge ontmoeting; AZ pakte één punt uit de laatste vijf Eredivisie-duels met FC Twente waarin de club lager geklasseerd stond.

Toch gloort er hoop voor AZ, want de Noord-Hollanders maakten in de laatste zes uitduels in de Eredivisie telkens minimaal twee doelpunten (16 goals in totaal). Dat betekent de langste reeks voor de Alkmaarders sinds december 2006 (toen 10 duels op rij). (FOX Sports)

Uitgelicht

Eredivisie
Vooruitblik: Titelkoorts in Arnhem Gepubliceerd op 22-1-2021
Eredivisie
Zakelijke relaties van betaald voetbalclubs zeer positief over partnership Gepubliceerd op 20-1-2021
Eredivisie
Vooruitblik: Klaas-Jan Huntelaar op voor zijn laatste kunstje? Gepubliceerd op 15-1-2021
Eredivisie
Vooruitblik: Reuzendoder AZ op weg naar volgende topper Gepubliceerd op 13-1-2021
Reactie op de nieuwe corona maatregelen van het Nederlandse betaald voetbal Gepubliceerd op 12-1-2021