Wedstrijd van de Week: Vitesse - Feyenoord Gepubliceerd op 18-12-2020 | Via fox sports

In een druk voetbalweekend is er één wedstrijd die direct in het oog springt. Zondagmiddag strijden Vitesse en Feyenoord namelijk om de derde plaats. Beide ploegen hebben 26 punten en ook in hun onderlinge duels geven ze elkaar vaak niet veel toe.

Vitesse speelde in de Eredivisie namelijk tegen niemand vaker gelijk dan tegen Feyenoord, 26 keer maar liefst. Dit seizoen kon het lange tijd niet op voor Vitesse. De Arnhemmers leken zelfs af te stevenen op een eervolle vermelding als vice-winterkampioen. Maar dat liep in twee weken tijd mis. Met zicht op de eerste plaats verloor de ploeg van Thomas Letsch eerst van PEC Zwolle, om vervolgens op een gelijkspel te blijven steken tegen sc Heerenveen. PSV en Feyenoord profiteerden, waardoor de klassieke top-3 de ranglijst weer aanvoert. Vitesse kan daar zondag alweer verandering in brengen, al zal het de door corona gevelde topschutter Armando Broja nog moeten missen.

Laatste keer voor Advocaat

Deze week legde Feyenoord officieel Arne Slot vast, die volgend seizoen Dick Advocaat opvolgt als hoofdtrainer. Het zal waarschijnlijk het laatste bezoekje zijn aan het Gelredome voor De Kleine Generaal, die dat geen ramp zal vinden. Hij wist de laatste vijf duels als hoofdtrainer namelijk niet te winnen van Vitesse. Toch zal hij na vorige week weer wat meer vertrouwen hebben in zijn spelers. Na de rampzalige uitschakeling in de Europa League en twee remises in de Eredivisie pakten zij wel de winst in Venlo (0-3).

Op het oude nest

Bryan Linssen bewandelde zijn voetbalcarrière stapje voor stapje. Hij speelde zich in de kijker bij VVV-Venlo en Heracles Almelo, maakte de overstap naar FC Groningen en overtuigde Feyenoord met 33 doelpunten in drie seizoenen voor Vitesse. Alleen Matthew Amoah maakte meer Eredivisiegoals in de Gelredome (29) dan Linssen (28, gedeeld met Wilfried Bony). Tot dusver loopt het avontuur in Rotterdam nog niet helemaal naar wens voor de 30-jarige aanvaller, met maar één doelpunt in elf Eredivisie-optredens dit seizoen. Al vindt hij zelf niet dat de stap te groot is geweest.

Statistieken

Alleen spelers van Feyenoord (162 keer) waren dit seizoen vaker slachtoffer van een overtreding dan spelers van Vitesse (156 keer).

Geen van de laatste negentien schoten van sterspeler Oussama Tannane in de Eredivisie leverde een treffer op, de langste schotenreeks zonder doelpunt voor Tannane in dienst van Vitesse.

Slechts twee huidige Vitesse-spelers wisten vanaf het seizoen 2015/16 tot scoren te komen tegen Feyenoord in de Eredivisie; Matús Bero was in september 2018 trefzeker namens de Arnhemmers, terwijl Riechedly Bazoer in februari 2016 namens Ajax tot scoren kwam tegen de Rotterdammers.

Sinds de start van het afgelopen seizoen won Feyenoord 63,2 procent van de wedstrijden in alle competities waarin Leroy Fer aan de aftrap stond (24 van de 38), zonder Fer aan de aftrap ligt dit percentage op 31,6 procent (6 van de 19).

 

 

Uitgelicht

Eredivisie
Vooruitblik: Klaas-Jan Huntelaar op voor zijn laatste kunstje? Gepubliceerd op 15-1-2021
Eredivisie
Vooruitblik: Reuzendoder AZ op weg naar volgende topper Gepubliceerd op 13-1-2021
Reactie op de nieuwe corona maatregelen van het Nederlandse betaald voetbal Gepubliceerd op 12-1-2021
Eredivisie
Vitesse-FC Utrecht in het teken van Theo Bos en KWF Gepubliceerd op 12-1-2021
Eredivisie
AJAX - PSV bezorgt ESPN meteen record Gepubliceerd op 11-1-2021