Donyell Malen uitgeroepen tot Eredivisie-Speler van de Maand Gepubliceerd op 4-3-2021

Donyell Malen is donderdag door de Eredivisie uitgeroepen tot Speler van de Maand. In de maand februari heeft de aanvaller van PSV volgens de statistieken en stemmen van voetballiefhebbers het beste gepresteerd. 

In een voor PSV minder succesvolle maand, met acht punten uit vier eredivisiewedstrijden en uitschakeling in de Europa League en KNVB Beker, sprong Donyell Malen in de statistieken eruit als positieve uitblinker. Het levert de Oranje-international een fraai persoonlijk record op.

Gevaarlijkste aanvaller in februari

Malen was in februari de speler met de meeste doelpogingen (25), schoten op doel (14), doelpunten (5, met Myron Boadu) en balcontacten in het vijandelijke zestienmetergebied (35). De laatste keer dat een speler van PSV vijf eredivisiedoelpunten in één maand scoorde, was in september 2019 toen Malen zijn eerste en - tot vorige maand laatste - Speler van de Maand-prijs pakte.

Dankzij zijn twee doelpunten tegen FC Twente (3-0) noteerde de 22-jarige Wieringer voor het derde seizoen op rij tien of meer eredivisiedoelpunten voor PSV. De enige speler die dat op jongere leeftijd deed was Mister PSV, Willy van der Kuijlen, in 1967.

Meest productieve seizoen ooit voor Malen

Inmiddels staat de doelpuntenteller van Malen op 14 goals, waardoor de aanvaller bezig is aan zijn meest productieve eredivisieseizoen tot dusver (vorige record was 11 doelpunten in 2019/20). Met daarbij nog zes assists is de aanvaller betrokken bij een derde van alle doelpunten van PSV in de Eredivisie.

Ook de kijkers van ESPN waren overtuigd van de kwaliteiten van Donyell Malen. De aanvaller van PSV werd in de wedstrijden tegen FC Twente (3-0) en ADO Den Haag (2-2) uitgeroepen tot Man of the Match. De stemmen van fans tellen sinds januari mee in de verkiezing van Speler van de Maand.

Het is de zesde keer dat een PSV'er wordt uitgeroepen tot Speler van de Maand, een prijs die sinds september 2017 wordt uitgereikt door de Eredivisie en ESPN. Malen is wel de eerste speler van PSV die de prijs voor een tweede keer in ontvangst neemt.

Net als in afgelopen maanden worden de scores voor Speler van de Maand objectief op basis van meer dan 60 verschillende statistieken aan spelers toegekend. Enkel spelers die minstens twee derde van het totaal aantal speelminuten hebben gespeeld, komen in aanmerking voor een prijs. Nieuw sinds januari is dat de stemmen van fans, uitgebracht via de Man of the Match-verkiezing, voortaan meetellen in de verkiezing.

De verkiezing Eredivisiespeler van de maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN en KPN, Hoofdsponsor van de Eredivisie.

Uitgelicht

Eredivisie
Vanaf volgend seizoen: Eredivisievoetbal in Ultra HD op ESPN Gepubliceerd op 12-4-2021
Eredivisie
Vooruitblik: Giakoumakis en Malen bewijzen hun waarde Gepubliceerd op 9-4-2021
Eredivisie
Definitief: 23 april weer toeschouwers in de Eredivisie stadions Gepubliceerd op 6-4-2021
Eredivisie
Advocaat in een illuster rijtje na zijn 200ste overwinning in de Eredivisie Gepubliceerd op 6-4-2021
Eredivisie
Gravenberch uitgeroepen tot Eredivisiespeler van de maand Gepubliceerd op 2-4-2021