Effectieve Van Aanholt is ex-Eredivisie Speler van de Week Gepubliceerd op 8-10-2019

De ex-Eredivisie Speler van de Week is Patrick van Aanholt. Met twee goals uit twee kansen is de verdediger van Crystal Palace tot dusverre dit seizoen bijzonder effectief. Daarnaast heeft hij de meeste doelpunten als verdediger in de Premier League gemaakt. Een bijzondere presentatie voor de voormalige (jeugd-)speler van o.a. PSV en Vitesse.

De linkervleugelverdediger van Crystal Palace tekende afgelopen zaterdag tegen West Ham United voor de 1-1. Uiteindelijk won Crystal Palace met 2-1 en daarmee staan zij na acht wedstrijden op de zesde plek in de Premier League.

Patrick van Aanholt scoorde met het doelpunt zijn tweede van het seizoen. Zijn eerste was tegen Manchester United in de blessuretijd en zorgde daarmee dat Crystal Palace met 2-1 won op Old Trafford, de thuisbasis van Manchester United. Opvallend genoeg heeft Van Aanholt maar twee schoten op doel gehad dit seizoen, die dus beide resulteerden in een doelpunt.

Daarnaast heeft hij sinds het seizoen 2017/18 (zijn eerste volledige seizoen bij Crystal Palace) de meeste doelpunten gemaakt in de Premier League van alle verdedigers. Na 72 wedstrijden staat Van Aanholt met 10 doelpunten eerste, gevolgd door Marcos Alonso (Chelsea), landgenoot Nathan Aké (Bournemouth) en Nacho Monreal (Arsenal, nu Real Sociedad). Alonso heeft 9 treffers in 69 wedstrijden, Aké 7 in 84 en Monreal 6 in 53 wedstrijden.

Crystal Palace staat op een opvallende zesde plek in de Premier League. Dit komt met name door de goede verdediging, aangezien Crystal Palace pas 8 doelpunten in 8 speelrondes heeft geïncasseerd en zij staan daarmee samen met Manchester United op de vierde plek. Alleen Liverpool (6), Leicester City en Sheffield United (beide 7) hebben minder tegendoelpunten gekregen.

Patrick van Aanholt heeft in de jeugd van OSC’45, FC Den Bosch, PSV en Chelsea gespeeld. In 2009 maakte hij zijn debuut in het betaald voetbal, namelijk voor Coventry City in de Championship, die Van Aanholt huurde van Chelsea. De Football League Championship is het op een na hoogste voetbalniveau in Engeland. Daarnaast heeft hij ook huurperiodes gehad bij Newcastle United, Leicester City, Wigan Athletic én Vitesse. Voor de Arnhemse ploeg kwam hij 67 keer uit in de Eredivisie, waarin hij tot vijf doelpunten en zeven assists kwam. Na zijn twee jaar-durende huurperiode bij Vitesse werd hij verkocht aan Sunderland. Daar speelde hij van juli 2014 tot januari 2017, waar hij verkocht werd aan Crystal Palace. Daar is hij sindsdien een vaste waarde in de verdediging.

Uitgelicht

Eredivisie
Heracles vergroot zorgen Feyenoord in aanloop naar Klassieker Gepubliceerd op 21-10-2019
Eredivisie
Hakims honderdste voor Ajax Gepubliceerd op 18-10-2019
Eredivisie
Vliegende start Vitesse in de Eredivisie Gepubliceerd op 16-10-2019
Eredivisie
Ex-Eredivisie Speler van de Week: Danilo Pereira Gepubliceerd op 15-10-2019
Eredivisie
KNVB start met VAR-communicatie op videoschermen in Eredivisie Gepubliceerd op 14-10-2019