EPFL wordt European Leagues en lanceert manifest namens alle competities Gepubliceerd op 10-4-2018

De Europese voetbalcompetities, verenigd in de EPFL (European Professional Football Leagues), gaan verder onder een nieuwe naam: European Leagues. Ook hebben alle aangesloten leagues een manifest ondertekend, waarin de gezamenlijke ambities voor de toekomst zijn vastgelegd.   

De EPFL is dertien jaar geleden opgericht in Nyon (Zwitserland) als de belangenbehartiger van veertien nationale voetbalcompetities. Inmiddels zijn 32 professionele competities uit 24 landen aangesloten bij de organisatie; goed voor een vertegenwoordiging van meer dan 900 Europese betaald voetbalclubs.

Met een nieuwe naam en huisstijl wil de belangenorganisatie een nieuwe koers varen. Lars-Christer Olsson (foto), voorzitter van de European Leagues, legt uit: “De afkorting EPFL was onhandig en weerspiegelde niet ons DNA als vertegenwoordiger van de competities. Het veranderen naar European Leagues was een logische stap voor ons en hopelijk ook voor de rest van de voetbalwereld.”

“Nog belangrijker is dat het aanpassen van de naam en identiteit ons de kans heeft gegeven om onze missie en visie te herdefiniëren. Wie zijn we nu eigenlijk en waar staan we namens de European Leagues voor? Alle leden hebben afgelopen vrijdag het manifest ondertekend, waarin dit duidelijk is vastgelegd.”

Video: terugblik European Leagues Seminar met o.a. nieuw logo & manifest

Manifest

Het belangrijkste streven in het manifest is om de sportieve spanning in de betaald voetbalcompetities te behouden en beschermen. Olsson: “We zijn ervan overtuigd dat alle clubs, en niet slechts enkelen, de kans moeten hebben om op het hoogste niveau te spelen. Omdat e economische kracht van een select aantal Europese topclubs steeds meer toeneemt, komt de sportieve spanning onherroepelijk in het geding. Dat is niet goed voor onze competities, voor een overgrote meerderheid van de clubs en zeker ook niet voor de fans.”

“In ons manifest staan drie aandachtsgebieden geschetst. Ten eerste de principes van fatsoenlijk bestuur (good governance, red.), vervolgens dat winst of verlies wordt bepaald door sportieve resultaten waarbij uitslagen onvoorspelbaar zijn en als derde het hanteren van de principes van solidariteit in een financieel gezonde omgeving. Er wordt veel gesproken over het evenrediger verdelen van financiële middelen onder de clubs, maar de realiteit is dat de rijken alleen maar rijker worden en we vastbesloten zijn om deze ontwikkeling tegen te gaan”, aldus Lars-Christer Olsson, voorzitter van de European Leagues.

De Nederlandse versie van het manifest is hieronder te lezen. Meer nieuws over de European Leagues is te lezen op www.europeanleagues.com.

Klik op het plaatje of hier om het manifest als PDF te openen.

Uitgelicht

Eredivisie
Memphis Depay ex-Eredivisie Speler van de Week Gepubliceerd op 20-8-2019
Eredivisie
Effectief PSV maakt geen fout in Almelo Gepubliceerd op 19-8-2019
Eredivisie
Mijlpaal: Weet AZ de deur op slot te houden en een record te vestigen? Gepubliceerd op 15-8-2019
Eredivisie
Wedstrijd tussen VVV-Venlo en Ajax vervroegd Gepubliceerd op 14-8-2019
Eredivisie
Erik Pieters ex-Eredivisie Speler van de Week Gepubliceerd op 13-8-2019