Giakoumakis uitgeroepen tot Eredivisiespeler van de maand Gepubliceerd op 4-2-2021

Georgios Giakoumakis is donderdag door de Eredivisie uitgeroepen tot Speler van de Maand. In de maand januari heeft de spits van VVV-Venlo volgens de statistieken én de fans het beste gepresteerd. 

Georgios Giakoumakis schoot uit de winterstop met twee goals tegen Willem II en was zowel in de wedstrijd tegen ADO Den Haag als Vitesse vier keer trefzeker. Afgelopen zaterdag was het opnieuw raak voor de spits van VVV-Venlo in de Limburgse derby tegen Fortuna Sittard. Met zijn uitzonderlijke doelpuntenmoyenne schiet de 26-jarige Griek met scherp op diverse records.

In januari schoot Giakoumakis elf keer raak in zes wedstrijden, de laatste speler die dit wist te presteren was Ajacied Marco van Basten (12 doelpunten in 1985). Daarnaast werd Giakoumakis de tweede speler ooit met vier goals in één Eredivisiewedstrijd voor VVV-Venlo, na Hans Sleven in 1958/'59.

Met 21 doelpunten in twintig wedstrijden is Georgios Giakoumakis een sensatie te noemen. Alleen in het seizoen 1956/'57, het eerste seizoen van de Eredivisie, presteerden Tonny van der Linden (DOS) en Coen Dillen (PSV) beter dan de spits van VVV-Venlo in hun eerste 20 wedstrijden. Zij scoorden toen allebei 22 keer. De Griek blijft wel spelers als Mateja Kežman (20), Romário (19) en John Guidetti (19) voor.

Ook de kijkers van ESPN waren overtuigd van de kwaliteiten van de Griekse spits: in de Man of the Match-verkiezing ontving Giakoumakis 72,9% van alle stemmen die uitgebracht zijn op de spelers van VVV-Venlo. De stemmen van fans tellen sinds deze maand mee in de verkiezing van Speler van de Maand.

Voor zowel Giakoumakis als VVV-Venlo is het de eerste Speler van de Maand-prijs dit seizoen. Eerder namen Thorsten Kirschbaum (Februari 2020) en Patrick Joosten (Januari 2019) als speler van de Venloënaren de prijs in ontvangst.


Giakoumakis met zijn eerste Speler van de Maand-prijs. Foto: VVV-Venlo.

Nieuwe opzet: 40.000 stemmen van fans

Net als in afgelopen maanden worden de scores voor Speler van de Maand objectief op basis van meer dan 60 verschillende statistieken aan spelers toegekend. Enkel spelers die minstens twee derde van het totaal aantal speelminuten hebben gespeeld, komen in aanmerking voor een prijs. Nieuw daarbij is dat de stemmen van fans, uitgebracht via de Man of the Match-verkiezing, voortaan meetellen in de verkiezing. In januari is er in totaal 40.360 keer gestemd op een Man of the Match.

De verkiezing Eredivisiespeler van de maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN en KPN, Hoofdsponsor van de Eredivisie.

LEES OOK:


De prijs is uitgereikt door ESPN-verslaggever Hans Kraay jr. Foto: VVV-Venlo.

Uitgelicht

Eredivisie
Volle stadions bij seizoenstart Gepubliceerd op 11-6-2021
Eredivisie
Definitief: alle eredivisie wedstrijden voor seizoen 2021-22 Gepubliceerd op 8-6-2021
Eredivisie
PSV kampioen KPN eDivisie Gepubliceerd op 3-6-2021
Eredivisie
Bekijk nu live: de KPN eDivisie finals Gepubliceerd op 2-6-2021
Eredivisie
Genomineerden Eredivisie Speler- en Speler U21 van het Jaar bekend Gepubliceerd op 28-5-2021