Jaap Stam, expert in de toppers Gepubliceerd op 25-10-2019

Met het 2-0 verlies tegen Young Boys nog vers in het geheugen heeft Feyenoord wat goed te maken als het komende zondag op bezoek gaat bij Ajax voor de 127e Klassieker in de Eredivisie. Voor Jaap Stam betekent dit zijn eerste Klassieker als hoofdcoach. De Rotterdammers nemen met de oud-verdediger een trainer mee naar Amsterdam die weet hoe het is om te presteren in deze topwedstrijden.

Stam bleef namelijk ongeslagen in zes van de acht Eredivisiewedstrijden die hij speelde tegen Ajax (W4, G2). Hij speelde twee keer met SC Cambuur, een keer met Willem II en vijf keer met PSV tegen Ajax. Twee keer won hij met 2-0, een keer in het Philips Stadion en een keer in de Johan Cruijff Arena. Daarnaast kwam hij dertien keer in actie in een Eredivisie-topper en verloor hij er maar één, in november 2006 met Ajax in eigen huis tegen PSV. Stam heeft daarmee een verliespercentage van 7,7 procent. Een bijzonder knappe score, want van alle spelers die meer dan tien toppers speelden in de Eredivisie stapte alleen Toby Alderweireld relatief minder vaak als verliezer van het veld.

Stam mag dan wel voor het eerst eindverantwoordelijk zijn in een Klassieker, van naïviteit hoeft geen sprake te zijn als we kijken naar het verleden. Van de tien Feyenoord-trainers deze eeuw die Ajax tegen kwamen in de Eredivisie, verloren er maar drie hun eerste Klassieker. Bert van Marwijk (3-1) en Erwin Koeman (1-2) wonnen zelfs hun eerste ontmoeting met Ajax als Feyenoord-trainer, terwijl Giovanni van Bronckhorst, de voorganger van Stam, met 1-1 gelijk speelde in zijn eerste Klassieker als coach. Kan Jaap Stam zijn ervaring als speler overbrengen naar zijn spelers en net zoals zijn voorgangers op de bank van Feyenoord een goed resultaat neerzetten?

Uitgelicht

Eredivisie
Meer duidelijkheid over uitspelen betaald voetbalcompetities Gepubliceerd op 1-4-2020
Eredivisie
[Liveblog] De Eredivisie(clubs) tijdens de coronacrisis Gepubliceerd op 31-3-2020
Eredivisie
Voorlopig geen wedstrijden betaald voetbal Gepubliceerd op 31-3-2020
Eredivisie
Corona-maatregelen voor betaald voetbal onveranderd Gepubliceerd op 24-3-2020
Eredivisie
Videoboodschap 18 Eredivisie-aanvoerders: “Nu klappen wij voor jullie” Gepubliceerd op 24-3-2020