Jonas Svensson is Eredivisie speler van de maand Gepubliceerd op 31-1-2018

AZ-verdediger Jonas Svensson is uitverkoren tot de Eredivisie speler van de maand (januari). Uit de matchdata statistieken van Opta Sports blijkt de 24-jarige Noor de afgelopen maand het beste gepresteerd te hebben. Svensson is één van de dragende krachten achter het succes van AZ, dat na 20 speelrondes knap derde staat. 

De Noorse rechtsback kwam een jaar geleden over van Rosenborg BK en is inmiddels een betrouwbare en belangrijke verdediger voor de Alkmaarders. Zo wist Svensson in speelronde 19 (FC Utrecht) een gelijkspel uit het vuur te slepen, nadat hij buiten het zestienmeter gebied de bal hard tegen de touwen schoot. De ruim duizend meegereisde Alkmaarse fans gingen uit hun dak. 

Afgelopen weekend gooide de ploeg van trainer John van de Brom al na een kwartier de wedstrijd op slot; dankzij een knappe assist en goal van Alireza Jahanbahsh won de Alkmaarse ploeg kinderlijk eenvoudig (0-2). Ondanks Svensson geen aandeel had in de doelpunten, zijn het vooral de verdedigende statistieken die de doorslag gaven.


Zo kreeg de verdediger in twee wedstrijden maar één tegendoelpunt en had hij op het veld in Utrecht de meeste intercepties. Afgelopen weekend in Tilburg had de achtvoudig Noorse international de meeste balveroveringen en was hij van alle Eredivisie-duels in speelronde 21 zelfs de speler met de meeste balcontacten (116).  

Jonas Svensson laat in de verkiezing onder meer Mason Mount (Vitesse), Santiago Arias (PSV) en teamgenoot Alireza Jahanbakhsh achter zich.

Bekijk hier alle statistieken van Jonas Svensson

MASON MOUNT IS TALENT VAN DE MAAND

Mason Mount is uitgeroepen tot het Eredivisie talent van de maand. Mount was vooral goed als het ging om schoten (2 doelpunten), gecreëerde kansen en passes. Zo was er in de drie Vitesse-duels telkens geen Vitesse-speler met meer gecreërde kansen dan Mount. Het 19-jarige talent wordt sinds afgelopen zomer gehuurd van Chelsea. De middenvelder scoorde dit seizoen vijf keer in vijftien Eredivisie-wedstrijden.  

OVER DE VERKIEZING SPELER VAN DE MAAND

Dit seizoen kiest de Eredivisie CV samen met FOX Sports het 'Eredivisie Elftal van het seizoen'. Op basis van matchdata statistieken van Opta Sports worden spelers individueel beoordeeld aan de hand van 60 verschillende statistieken. Hieruit komen de beste Speler, Talent en Elftal van de Maand voortvloeien. Een vuistregel is dat spelers minimaal twee wedstrijden (150 speelminuten) gespeeld hebben om in aanmerking te komen voor de verkiezing. Het talent van de maand mag daarnaast niet ouder zijn dan 21 jaar (tijdens de start van de competitie).

Eerdere winnaars

 • December:
  - Speler van de maand: Steven Berghuis (Feyenoord)
  - Talent van de Maand: Angelino (NAC Breda)

 • November:
  - Speler van de maand: Zakaria Labyad (FC Utrecht)
  - Talent van de maand: Donny van de Beek (Ajax)

 • Oktober:
  - Speler van de maand: Gastón Pereiro (PSV)
  - Talent van de maand: David Neres (Ajax)

 • September:
  - Speler van de maand: Steven Berghuis (Feyenoord)
  - Talent van de maand: Angeliño (NAC Breda)

 • Augustus:
  - Speler van de maand: Hirving Lozano (PSV)
  - Talent van de maand: Denzel Dumfries (SC Heerenveen)

Uitgelicht

Eredivisie
'Golden Boy' Matthijs de Ligt opvolger Kylian Mbappé Gepubliceerd op 18-12-2018
Eredivisie
De ziel van de 18 eredivisieclubs in 54 foto's Gepubliceerd op 11-12-2018
Eredivisie
Nicolás Tagliafico uitgeroepen tot Speler van de Maand november Gepubliceerd op 6-12-2018
Eredivisie
De ziel van het Hitachi Capital Mobility Stadion in 57 foto's Gepubliceerd op 27-11-2018
Eredivisie
De ziel van FC Groningen: de Groene Kathedraal Gepubliceerd op 27-11-2018