Profvoetballers stimuleren kinderen boeken te scoren Gepubliceerd op 5-2-2018

Scoren kun je overal! Met die gedachte voert de Bibliotheek samen met de Eredivisie CV een uniek leesproject uit voor leerlingen van groep 5 en 6: Scoor een Boek! In zes regio’s in Nederland gaan 11.000 leerlingen de komende negen weken zoveel mogelijk boeken lezen (‘scoren’). De kinderen worden via videoboodschappen aangemoedigd door spelers van AZ, FC Groningen, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, N.E.C. en Willem II.

Al 6 jaar lang weet het leesproject Scoor een Boek! kinderen in Groningen te motiveren om te lezen. Dit succes is niet onopgemerkt gebleven, want vandaag trapt Scoor een Boek! ook af in de provincies Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Noord-Holland.  

Het project Scoor een Boek! bundelt de populairste sport van Nederland met lezen. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. Hierin zijn veel overeenkomsten te vinden met het voetbal. Scoor een Boek! stimuleert kinderen om meer te lezen en bundelt hierbij de krachten met de betaald voetbalclubs. Samen zetten zij zich in voor een gezondere leefstijl.


In negen weken gaan leerlingen uit 493 klassen zoveel mogelijk boeken lezen in de klas. Robin Pröpper, selectiespeler van Heracles Almelo, heeft dit jaar de eer om het project landelijk af te trappen op basisschool PCB de Wierde in Almelo.

Scoor een Boek! doorloopt drie fases. De aftrap vindt vanaf 5 februari plaats in Almelo, Deventer en Nijmegen. Ook omliggende plaatsen zoals Nijverdal, Hellendoorn en Twello doen mee. Na 5 weken volgt de rust en wordt de tussenstand bepaald. Ten slotte klinkt half april het fluitsignaal en sluiten alle deelnemende scholen, Scoor een Boek! af met een sportieve activiteit op het voetbalveld. Daar wordt ook de eindscore bekend gemaakt: hoeveel boeken hebben de 11.000 leerlingen samen gelezen?

ZOVEEL MOGELIJK KINDEREN DIE LEZEN MET PLEZIER

Astrid Kroon, landelijk projectteam en projectleider Scoor een Boek! Overijssel en Gelderland: “We zijn heel blij met de samenwerking tussen Bibliotheek en de Eredivisie CV. We merken dat de kracht en energie van voetbal helpt en stimulerend werkt. De kinderen lezen met meer plezier en lezen daardoor ook meer. In Scoor een Boek! wordt lezen stoer!”.

Meer informatie over Scoor een boek is te vinden op: www.scooreenboek.nl

Uitgelicht

Eredivisie
De Graafschap wint landskampioenschap eDivisie Gepubliceerd op 22-5-2019
Eredivisie
Vitesse uitgeroepen tot familieclub van het jaar Gepubliceerd op 21-5-2019
Eredivisie
FRENKIE DE JONG EREDIVISIESPELER VAN HET SEIZOEN 2018/2019 Gepubliceerd op 16-5-2019
Eredivisie
MATTIJS MANDERS VOORGEDRAGEN ALS ALGEMEEN DIRECTEUR EREDIVISIE CV Gepubliceerd op 16-5-2019
Eredivisie
Competities en clubs bundelen hun krachten om de toekomst van het profvoetbal te beschermen Gepubliceerd op 10-5-2019