Video Assistent Referee vanaf volgend seizoen in de Eredivisie Gepubliceerd op 20-3-2018

De KNVB gaat met ingang van komend seizoen ook in de Eredivisie gebruikmaken van de Video Assistant Referee. Het besluit werd genomen tijdens een Algemene Vergadering Betaald Voetbal. Daar stemden de Nederlandse clubs unaniem voor het gebruik van een videoscheidsrechter. 

De video assistant referee (VAR) wordt volgend seizoen eveneens ingezet vanaf de kwartfinales van de KNVB Beker, de strijd om de Johan Cruijff Schaal, de play-offs om Europees voetbal en de play-offs om promotie en degradatie. Videoscheidsrechters zullen volgend seizoen 324 wedstrijden vanaf een speciaal videocentrum in Zeist volgen.

Eric Gudde, algemeen directeur KNVB: "Dit is een uniek moment in het Nederlandse voetbal, waar we al geruime tijd naartoe werken. In die tijd hebben we in Nederland bewezen voorloper te zijn op het gebied van de videoscheidsrechter. Dankzij het voorbereidende werk in de afgelopen jaren van Gijs de Jong, Mike van der Roest en anderen zijn we internationaal gezien een boegbeeld van deze ontwikkeling."

"Met de toestemming van onze clubs kunnen we de VAR nu ook in eigen land verder ontwikkelen. We laten hiermee zien vernieuwend te zijn met een continu proces van technologische verbetering", aldus Gudde.

Testen en uitproberen

De invoering van de VAR in de Eredivisie komt na een traject van testen en uitproberen in onder meer de TOTO KNVB Beker, de play-offs en de Johan Cruijff Schaal. Met de VAR streeft de KNVB naar een eerlijker verloop van de verschillende competities en ondersteuning van de arbitrage. "Daar zal vrijwel iedere voetballiefhebber het mee eens zijn", aldus Gudde.

De komende maanden zullen gevuld zijn met de verdere uitwerking, zoals het opleiden van scheidsrechters en het faciliteren van de techniek die nodig is om begin augustus klaar te staan voor 324 wedstrijden in het komend seizoen.

 

Uitgelicht

Eredivisie
Memphis Depay ex-Eredivisie Speler van de Week Gepubliceerd op 20-8-2019
Eredivisie
Effectief PSV maakt geen fout in Almelo Gepubliceerd op 19-8-2019
Eredivisie
Mijlpaal: Weet AZ de deur op slot te houden en een record te vestigen? Gepubliceerd op 15-8-2019
Eredivisie
Wedstrijd tussen VVV-Venlo en Ajax vervroegd Gepubliceerd op 14-8-2019
Eredivisie
Erik Pieters ex-Eredivisie Speler van de Week Gepubliceerd op 13-8-2019