
Eredivisie huisstijl
In 2017 is de huisstijl van de Eredivisie door Dog & Pony ontwikkeld. Daarnaast is in 2022 samen met One:Nil het merkfundament van de Eredivisie aangescherpt. Dit vorm samen de (visuele) identiteit van de Eredivisie.
Manifest
,,Wij zijn de Eredivisie. We zijn liefhebbers, voetbaldieren, ademen voetbal in hart en nieren. Hier starten we jong, want jong is goed. Jong ziet, komt en overwint. Jong wordt ervaren, geslapen, door top bemind.
,,Kijk naar Virgil, Frenkie, Ronaldo, Gio of Robben. Ze hebben één ding gemeen: hier zijn ze begonnen. Hier heersen spanning, onvoorspelbaarheid, volle stadions. Hier heersen trots en cultuur, hier is voetbal... van ons."
,,Eredivisie. Ons voetbal"
Merkfundament
Het merkfundament vormt de basis van de Eredivisie huisstijl. Hierin vallen een aantal zaken op: allereerst de rol van de Eredivisie. De Eredivisie zal haar rol als facilitator en belangenbehartiger van de Eredivisie nooit verliezen. Dat blijft randvoorwaardelijk. Toch is er gekozen om daar een nieuwe rol aan toe te voegen: als liefhebber van het voetbal en de voetbal- en fancultuur die daar bij hoort. Dit wordt gebruikt in de communicatie op social media, in campagnes en op de website.
Ook wordt in de positionering het archetype model van Carol S. Pearson (gebaseerd op de theorie van Carl Gustav Jung) gebruikt om de Eredivisie een herkenbaarder karakter te geven richting de doelgroep. De Eredivisie past daarin het best de rol als creator. Dit archetype is expressief, origineel, fantasierijk en inventief. En kenmerkt zich door nieuwe ideeën. De Eredivisie en haar clubs creëren internationaal toptalent, de toekomstige sterren op het internationale toneel. Daarnaast verankert de Eredivisie met de clubs het voetbal in de samenleving en geeft het maatschappelijke waarde. In de visuele identiteit proberen we dit altijd terug te laten komen.
Het Eredivisie logo
De Eredivisie maakt gebruik van vier logovarianten.
- Standaard logo
Dit logo wordt standaard gebruikt bij alle uitingen. Op social media, reclameborden, in campagnes, video's, vlaggen, etc. Zowel voor de Eredivisie, de clubs, partners als andere stakeholders. - Corporate logo
Dit logo wordt enkel gebruikt door de Eredivisie CV op briefpapier, visitekaartjes, facturen, etc. - Alternatief logo: kroon
Dit logo mag enkel met toestemming van de Eredivisie CV gebruikt worden. Dit logo wordt gebruikt als het standaard logo niet goed past, bijvoorbeeld bij de eredivisiebal. - Alternatief logo: stempel
Dit logo wordt gebruikt als watermerk bij de uitzendingen van de Eredivisie. Daarnaast wordt dit gebruikt in verschillende uitingen, maar enkel met toestemming vanuit de Eredivisie CV.
De verschillende logovarianten van de Eredivisie.
Achtergrond logo
In het logo is zichtbaar gekozen voor de verbinding tussen de 'E' van de Eredivisie en de middencirkel van het voetbalveld. Het is een krachtig beeldmerk met een eigentijdse uitstraling. Ook komen de kleuren van de Nederlandse vlag terug in het beeldmerk en in het kleurgebruik van de nieuwe huisstijl. De gestileerde 'E' refereert aan de voetbalcompetities in zowel de fysieke als digitale wereld. Bekijk de video hieronder ter verduidelijking.
Kleurenpallet Eredivisie
De Eredivisie maakt gebruikt van een uitgebreid kleurenpallet. Hierin is onderscheid in twee soorten kleuren:
- Primaire kleuren: de standaard kleuren van de Eredivisie. Je ziet hier de kleuren 'rood', 'wit' en 'blauw' van de Nederlandse vlag in terugkomen.
- Secundaire kleuren: deze kleuren worden gebruikt in combinatie met de primaire kleuren. Denk aan zwart, grijs, groen, geel en oranje.
Lettertypen
Voor een herkenbare typografie maakt de Eredivisie gebruik van drie soorten fonts:
- Header font: DIN Next LT Pro Bold Condensed
- Inleiding en kop: Campton Bold
- Hoofdtekst: Campton Book
Typografie Eredivisie.
Schrijfwijze Eredivisie
Je mag de Eredivisie zowel met een hoofdletter (Eredivisie) als met kleine letters (eredivisie) schrijven. Officieel volgens de regels van Taalunie schrijf je eredivisie met kleine letters. In ons logo is eredivisie dan ook met kleine letters geschreven. Zie je de Eredivisie als een merk, dan schrijf je het met een hoofdletter. Om hier meer richting aan te geven, kiest de Eredivisie zelf voor de volgende schrijfwijzes:
- Bij alles met betrekking tot de competitie gebruiken we een hoofdletter: Eredivisie.
- Als het over de voetbalorganisatie achter de Eredivisie gaat, dan gebruiken we: Eredivisie CV.
- Gaat over onze clubs, de bal, wedstrijden of andere samenvoegingen met het woord eredivisie? Dan schrijven we het met kleine letters: eredivisieclubs, eredivisiebal, eredivisiewedstrijden, eredivisieprogramma, enzovoort. Staat dit woord aan het begin van de zin? Dan schrijf je het met een hoofdletter. Voorbeeld: ,,Eredivisieclubs strijden om de kampioensschaal"
Heb je nog een vraag over de Eredivisie huisstijl?
Heb je een vraag over de Eredivisie huisstijl? Neem dan contact op met de Eredivisie via het contactformulier.