Sinds seizoen 2021/'21 zijn alle Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie stadions volledig rookvrij. De initiatiefnemers Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie willen alle supporters het recht geven om in een rookvrije omgeving naar hun favoriete club te kunnen kijken en het goede voorbeeld te geven richting kinderen. We vragen alle supporters die roken hier rekening mee te houden.

Supporters komen naar het stadion om te genieten van een voetbalwedstrijd. Zowel rokers als niet-rokers. We vragen aan alle rokers: laat anderen, die er niet voor hebben gekozen, geen nadelige gevolgen ondervinden. Passief meeroken is namelijk ongezond. Supporters kunnen op een tribune, met voornamelijk vaste plaatsen, nu eenmaal niet een andere plek opzoeken.

De actie sluit aan bij de landelijke beweging ‘De Rookvrije Generatie’, die als doelstelling heeft kinderen te laten opgroeien in een volledig rookvrije omgeving. In openbare gebouwen en in de horeca geldt al langer een verbod op roken. Bij Vitesse, Ajax, PSV en Almere City FC mag al langer niet meer gerookt worden. Tevens zijn de wedstrijden van het Nederlands Elftal en andere vertegenwoordigende elftallen rookvrij en heeft het amateurvoetbal de doelstelling om in 2024/’25 volledig rookvrij te zijn.

Een rookvrij stadion geldt zodra het stadion wordt betreden: op alle tribunes, toiletten, horecapunten, trappen, businessruimtes, loges en skyboxen. Indien er toch supporters roken worden ze hierop aangesproken en verzocht hun sigaret te doven. Bij herhaaldelijk roken, volgen helaas sancties. Waar wél mag worden gerookt, is buiten het stadion.

De initiatiefnemers zijn Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie, in samenwerking met alle 34 betaald voetbalclubs, de KNVB en de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds).

Voetbal Geeft

Lees meer over de gezamenlijke maatschappelijke initiatieven van de Eredivisie, de 18 clubs en VriendenLoterij, maatschappelijk partner Eredivisie.