
Samen tegen Alleen
Voetbal is meer dan een sport. Het is een gevoel van samen zijn, van ergens bij horen. Maar wat als je je ondanks alles toch alleen voelt? Helaas is dat de realiteit voor veel jongeren. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 2 jongeren tussen de 18 en 25 jaar zich regelmatig eenzaam voelt. Een groeiend probleem, dat vaak onzichtbaar blijft- zelfs in een vol stadion. Daarom komt de Eredivisie in actie. Want niemand mag zich alleen voelen in een samenleving die draait om verbinding.
Hoeveel jongeren voelen zich eenzaam?
Uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 blijkt dat maar liefst 57% van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar zich regelmatig eenzaam voelt. Eenzaamheid onder jongeren is de afgelopen jaren toegenomen, mede als gevolg van de coronapandemie en de toegenomen digitalisering. De gevolgen zijn vaak ingrijpend – zowel mentaal als fysiek.
Waarom de Eredivisie zich inzet
Als hét gezicht van de Nederlandse sportcultuur voelen we de verantwoordelijkheid om dit probleem bespreekbaar te maken. Eenzaamheid raakt jongeren hard - juist in de fase waarin ze zich moeten ontwikkelen, verbinden en groeien.
Samen met onze clubs, spelers en maatschappelijke partners gebruiken we de kracht van voetbal om het gesprek op gang te brengen en eenzaamheid uit de taboesfeer te halen. Iets wat een aantal eredivisiespelers afgelopen periode zelf ook deden in verschillende media.
“Voetbal draait naast winnen vooral om samenhorigheid en verbinding,” zegt Jan de Jong, directeur van de Eredivisie CV. “Maar voor veel jongeren voelt het leven soms als een wedstrijd die ze in hun eentje moeten spelen. Met deze campagne willen we laten zien dat niemand er alleen voor hoeft te staan. Je kunt altijd onderdeel zijn van een team. Hulp zoeken is geen zwakte – het is juist een kracht. Samen kunnen we eenzaamheid zichtbaar maken en jongeren aanmoedigen om het gesprek te starten.”
Waar kan ik terecht?
De Eredivisie werkt in deze campagne nauw samen met de Luisterlijn - een organisatie die dag en nacht klaarstaat voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek. Anoniem, gratis en met aandacht.
Via telefoon, chat of mail bieden getrainde vrijwilligers een luisterend oor, zonder oordeel.
📞 Bel 088 0767 000
💬 Of chat dagelijks tussen 10:00 en 22:00 uur op www.deluisterlijn.nl
Wat is eenzaamheid?
Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat samen met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.
Er bestaan verschillende soorten eenzaamheid. Afhankelijk van het ervaren gemis wordt gesproken van emotionele of sociale eenzaamheid. Soms komt het tegelijk voor.
Emotionele eenzaamheid
Emotionele eenzaamheid treedt op als iemand een hechte, intieme band mist met één of meerdere personen. Meestal gaat het om de levenspartner. Er is een emotionele behoefte.
Sociale eenzaamheid
Sociale eenzaamheid draait om minder contact hebben met andere mensen dan je wenst. Denk aan het missen van vrienden, kennissen of collega’s. Het sociaal netwerk schiet tekort. Er is een sociale behoefte.
Existentiële eenzaamheid
Bij existentiële eenzaamheid gaat het niet over je sociale contacten, maar over zingeving. Denk aan een verloren en leeg gevoel, een gevoel van zinloosheid en doelloosheid. Een makkelijke omschrijving bestaat niet. Erover praten kan hierbij helpen.
Wat kan ik doen tegen eenzaamheid?
Herken de signalen
Eenzaamheid is niet altijd zichtbaar. Let op deze signalen bij mensen in je omgeving:
- Iemand geeft zelf aan zich alleen te voelen
- Geen bezoek of sociaal contact
- Lichamelijke of psychische klachten zoals slapeloosheid, lusteloosheid of depressieve gevoelens
- Verwaarlozing van persoonlijke verzorging of woonomgeving
- Klagen of zich volledig afzonderen
Maak het bespreekbaar
Een simpel gesprek kan het verschil maken. Weet je niet goed hoe? De Luisterlijn deelt handige tips om het gesprek over eenzaamheid open te voeren:
Zet je luisterend oor in
Wil jij structureel iets betekenen? Word vrijwilliger bij de Luisterlijn en help anderen door er simpelweg te zijn.
👉 Meld je aan als vrijwilliger
Kijk ook op Eén tegen Eenzaamheid
De landelijke beweging Eén tegen Eenzaamheid zet zich op meerdere vlakken in tegen dit probleem.
Samen maken we het verschil
Door beter te luisteren, het gesprek te openen of gewoon te vragen hoe het écht gaat, kun jij het verschil maken. Samen kunnen we het taboe rondom eenzaamheid doorbreken. Samen staan we tegen alleen.
Wil je graag zelf ook deel uitmaken van de Samen tegen Alleen-campagne? Je kan onze logo's, visuals en andere uitingen hier downloaden om zelf ook te delen op je kanalen.
Veelgestelde vragen
De ‘Samen tegen alleen’ campagne is een initiatief van de Eredivisie, met als doel eenzaamheid onder jongeren bespreekbaar te maken. Ondanks de verbondenheid die voetbal biedt, blijkt uit recent onderzoek dat veel jongeren zich regelmatig eenzaam voelen. Dit is een groeiend probleem dat vaak niet wordt besproken, maar wel ernstige gevolgen heeft voor de mentale en fysieke gezondheid van jongeren. De campagne wil niet alleen het gesprek over eenzaamheid stimuleren, maar ook de mentale gezondheid van jongeren bevorderen en hen laten zien dat hulp zoeken een kracht is.
De Eredivisie heeft een enorm bereik binnen Nederland, met 9 miljoen liefhebbers. Voetbal is een van de populairste sporten in het land en heeft de kracht om mensen samen te brengen. De Eredivisie kan haar invloed en platform gebruiken om belangrijke maatschappelijke kwesties zoals eenzaamheid aan te kaarten. Door deze campagne wil de Eredivisie laten zien dat het niet alleen om voetbal gaat, maar ook om sociale verantwoordelijkheid en de ondersteuning van jongeren in kwetsbare situaties.
De campagne heeft als doel het taboe rond eenzaamheid onder jongeren te doorbreken en hen aan te moedigen open te praten over hun gevoelens. Door persoonlijke verhalen van (oud-)spelers, krachtige video’s en stadionacties wordt eenzaamheid zichtbaar en bespreekbaar gemaakt. Daarnaast wijst de campagne jongeren op beschikbare hulp, zoals De Luisterlijn, en biedt het concrete handvatten om steun te vinden. Voor de Eredivisie en haar clubs is dit een kans om hun maatschappelijke rol te versterken, hun supportersgemeenschap te verbinden en bij te dragen aan een voetbalcultuur waarin niemand zich alleen voelt.
De verhalen van (oud-)spelers dienen als krachtige voorbeelden dat zelfs mensen met veel succes en publieke aandacht persoonlijke uitdagingen kunnen ervaren, zoals eenzaamheid. Deze verhalen laten zien dat niemand immuun is voor gevoelens van eenzaamheid, ongeacht je sociale status of publieke bekendheid. Het doel is om jongeren te helpen zich minder alleen te voelen en hen aan te moedigen om hulp te zoeken. Het normaliseren van deze gesprekken helpt om de schaamte rond eenzaamheid te verminderen.
PN en de VriendenLoterij spelen een cruciale rol in de campagne door middelen, platformen en communicatiekanalen aan te bieden die helpen de boodschap verder te verspreiden.
Zo organiseert de VriendenLoterij tijdens de rust van de wedstrijd Willem II - Ajax een penalty-actie samen met YouTuber Noah Zeeuw. Voor iedere raak geschoten penalty wordt een bijdrage gedoneerd aan de Luisterlijn, en de VriendenLoterij doet een extra donatie ter ondersteuning van hun werk.
Het KPN Mooiste Contact Fonds ondersteunt de campagne door tijdens deze speelronde voor alle wedstrijden tickets beschikbaar te stellen voor jongeren die zich wel eens eenzaam voelen. Zo creëert het fonds een unieke kans voor hen om tijdens het voetbalweekend elkaar te ontmoeten en nieuwe verbindingen te leggen.Dankzij deze partners kan de campagne meer impact maken en een groter bereik realiseren.
De samenwerking met De Luisterlijn is een essentieel onderdeel van de campagne. De Luisterlijn biedt jongeren de mogelijkheid om anoniem en zonder oordeel in gesprek te gaan met vrijwilligers over hun gevoelens van eenzaamheid. Door jongeren actief te wijzen op de hulp die beschikbaar is, hopen we hen aan te moedigen om de stap te zetten om hun emoties te delen en ondersteuning te zoeken. Deze samenwerking zorgt ervoor dat de campagne niet alleen bewustzijn creëert, maar ook praktische hulp biedt.
Eenzaamheid heeft zowel emotionele als fysieke gevolgen voor jongeren. Langdurige eenzaamheid kan leiden tot mentale gezondheidsproblemen zoals depressie, angststoornissen en slaapstoornissen. Het kan ook leiden tot fysieke gezondheidsproblemen, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het zo belangrijk om eenzaamheid niet te negeren en jongeren de tools te geven om dit onderwerp bespreekbaar te maken en hulp te zoeken.
Door invloedrijke spelers en bekende figuren in de campagne te betrekken, hoopt de Eredivisie het stigma rond het onderwerp te doorbreken. De persoonlijke verhalen van spelers zullen dienen als voorbeelden voor jongeren, wat hen aanspoort om zelf in gesprek te gaan over hun gevoelens. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van visuele middelen en sociale media om de boodschap verder te verspreiden en het gesprek te normaliseren.
Er heerst nog steeds een stigma rond het praten over mentale gezondheid en eenzaamheid, vooral onder jongeren. Er wordt vaak gedacht dat je je sterk moet voelen, of dat praten over je gevoelens een teken van zwakte is. Dit kan leiden tot gevoelens van schaamte, waardoor jongeren zich niet uitspreken en in stilte worstelen. De campagne probeert dit taboe te doorbreken door het gesprek over eenzaamheid normaler te maken en jongeren te laten zien dat er geen schaamte is in het zoeken naar hulp.
Nee, de campagne is geen eenmalige actie. De Eredivisie heeft de ambitie om structureel aandacht te besteden aan positieve gezondheid. Door de kracht van voetbal te gebruiken, hoopt de Eredivisie een cultuur van openheid en steun te creëren waarin het gesprek over gezondheid, waaronder eenzaamheid, blijft groeien.
De Luisterlijn
Wil je je verhaal kwijt? Even een klankbord, iemand die mee kan denken? De vrijwilligers van de Luisterlijn bieden dag en nacht een luisterend oor!
