Eredivisie

Afwikkeling voetbalseizoen 2019/ 20 een feit

Met de meest recente coronamaatregelen van het kabinet is het zoals bekend helaas onmogelijk geworden om het seizoen 2019/’20 van de betaald voetbalcompetities tijdig uit te spelen. Het zal voor alle betrokkenen, van supporters en spelers tot bestuurders en scheidsrechters, glashelder zijn dat de volksgezondheid altijd op de eerste plaats komt; de beslissingen die vandaag zijn genomen over de afwikkeling van de lopende competities zijn in het perspectief van wat het coronavirus aanricht in de samenleving slechts een voetbalprobleem. Niettemin is het bestuur betaald voetbal er zich van bewust dat de beslissingen van vandaag voor sommigen grote teleurstelling teweeg zal brengen in het voetbal.

Het bestuur betaald voetbal heeft, na raadpleging van clubs, spelers en trainers, en met instemming van de Raad van Commissarissen, besloten om de competitie 2019/’20 te stoppen en om de verdeling van de plaatsen voor Europees clubvoetbal te laten geschieden op basis van de huidige ranglijst van de eredivisie. Dit is in overeenstemming met de richtlijnen van de UEFA. In relatie tot promotie en degradatie is besloten tot niet promoveren en niet degraderen. 

Sportief gezien levert het niet uitspelen van dit seizoen voor de clubs, de voetballers en hun supporters een begrijpelijke maar teleurstellende afloop van de competities op. Het betekent daarnaast ook een zware financiële klap voor de bedrijfstak betaald voetbal, die duizenden banen en miljoenen fans telt. Over de consequenties van het hierboven benoemde, inmiddels officieel bekrachtigde besluit om de competities niet meer te hervatten, is vanmiddag vooraf gesproken met de ECV, CED en de 34 clubs. 

Een bijeenkomst over het voortijdig stoppen van de Nederlandse betaald voetbalcompetities heeft nog nooit eerder plaatsgevonden. Het is een situatie die voor onmogelijk werd gehouden, waardoor hiervoor ook niets in de reglementen van de KNVB staat opgenomen. Desalniettemin moest er besloten worden hoe dit seizoen de Europese tickets worden verdeeld en of er clubs promoveren en degraderen. Zo ja, welke clubs dat zijn en op grond waarvan. Bewust van de verschillende visies en belangen voor de clubs, is er bij de KNVB het besef dat welk besluit er ook genomen moest worden, elke optie ergens pijn zou doen.

Het bestuur betaald voetbal is daarom van mening dat in deze moeilijke tijden voor het Nederlandse (betaald) voetbal eenheid en solidariteit erg belangrijk zijn. Mede om die reden is het bestuur de mening toegedaan dat de betaaldvoetbalorganisaties, die op grond van het besluit van het bestuur betaald voetbal zullen deelnemen aan de Europese clubcompetities, de zware morele verplichting hebben om een gedeelte (25%) van de startgelden die zij ontvangen in verband met deze deelname beschikbaar te stellen ter verdeling onder de verschillende betaaldvoetbalorganisaties. Hiertoe wil het bestuur betaald voetbal op korte termijn met de betrokkenen om tafel gaan. 

Afwikkeling voetbalseizoen

Vanwege de door de UEFA opgestelde richtlijn dat voor de verdeling van de Europese tickets van alle niet uitgespeelde competities, inclusief de niet gespeelde Bekerfinales, uitgegaan moet worden van sportieve, transparante en objectieve uitgangspunten, wordt voor de verdeling van die tickets in de Eredivisie gekeken naar de huidige stand. Het bestuur betaald voetbal zal hiertoe voor 25 mei de reden van het stopzetten van de competitie en de verdeling van de Europese tickets bij de UEFA indienen, wat daarna door de UEFA bevestigd dient te worden. 

Voor promotie en degradatie zijn er geen UEFA-richtlijnen. Uit het totale palet waren er drie opties opportuun waarbij gekozen is om de optie met alleen promotie niet te kiezen. Niet alleen omdat er in totaal meer wedstrijden plaatsvinden in een toch al overvolle kalender, maar er zouden dan ook meer midweekse duels zijn en die worden zonder daglicht afgewerkt. Dat vraagt meer inzet en middelen van clubs, gemeenten en politie. Er was daarom geen draagvlak voor te vinden. 

Vervolgens bleven de volgende twee opties over:

1. Geen degradatie en geen promotie; 

2. Wel degradatie en wel promotie. 

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft de definitieve beslissing over de keuze tussen deze twee opties voorgelegd ter raadpleging aan de betrokkenen om zo het draagvlak voor haar besluit te verkennen. Uit raadpleging blijkt dat er geen duidelijke voorkeur voor één van de opties was. De uitslag luidde 16 voor en 9 tegen promotie/degradatie, en 9 blanco stemmen. Daarmee komt de beslissing volledig op de schouders van het bestuur betaald voetbal te liggen. Die beslissing is dan ook genomen. Dit betekent het volgende voor de afwikkeling van het seizoen 2019/’20:

• Geen kampioenen. Sowieso spreken we dit seizoen niet van een kampioen in zowel de Eredivisie als de Keuken Kampioen Divisie. In deze tijd, onder deze omstandigheden is het niet gepast te spreken van een kampioenschap, daarom bevestigen we slechts de eerste plaats van betrokken clubs op de laatste ranglijst van de afgebroken competities. Er worden over het seizoen 2019/’20 daarom ook geen kampioensschalen uitgereikt.

• Europese tickets. Het uitgangspunt van de UEFA is dat de Europese tickets moeten worden verdeeld op basis van de sportieve prestaties in de competities 2019/’20. Omdat de bekerfinale niet kan worden gespeeld, is er dit seizoen geen winnaar. Besloten is dat het ticket voor de winnaar naar de hoogste op de ranglijst, na de Champions League plaatsen. Dat betekent dat op basis van de ranglijst zoals deze nu is: dat nummer 1 Ajax rechtsreeks naar de play-offs van de Champions League gaat, AZ (2) uitkomt in de tweede voorronde van de Champions League, Feyenoord de groepsfase van de Europa League speelt, en PSV en Willem II zich plaatsen voor de tweede kwalificatieronde voor de Europa League. Dit alles onder voorbehoud van bevestiging van de UEFA. 

• Geen promotie/degradatie. Anders dan bij Europees voetbal waar we gevraagd zijn keuzes te maken in overeenstemming met de richtlijnen van de UEFA, gelden er bij promotie/degradatie geen voorschriften vanuit UEFA. Omdat in de competities nog vele ronden moeten worden gespeeld, vinden wij dat we geen promotie/degradatie kunnen toepassen en zodanig wordt besloten.    

Eredivisie Vrouwen

Ook de huidige editie van de Eredivisie Vrouwen wordt niet meer uitgespeeld. Besloten is dat het seizoen 2019/’20 geen kampioen krijgt. De twee tickets voor deelname aan de Champions League gaan naar de huidige nummer één en twee van de ranglijst: koploper PSV is hierdoor direct geplaatst voor het hoofdtoernooi terwijl Ajax wordt ingeschreven voor de voorronde. De Eredivisie Vrouwen is een besloten competitie en kent daarom geen degradatieregeling.

Eredivisie Zaal

Ook de Eredivisie Zaalvoetbal wordt niet hervat. Koploper Hovocubo zal worden ingeschreven voor de Champions League zaalvoetbal voor het seizoen 2020/’21.

Al eerder was besloten om de degradatie- en promotieregeling in het zaalvoetbal niet uit te voeren.

Eredivisie O19

De Eredivisie O19 voorjaar competitie wordt dit seizoen niet meer uitgespeeld. Besloten is dat het seizoen 2019/’20 ook geen kampioen krijgt. Het ticket voor de UEFA Youth League (UYL) in de zogenaamde “domestic champions path” gaat naar de nummer 1 in de huidige stand en dat is AZ O19. Mocht het 1e elftal van AZ echter via de voorronde de groepsfase van de UEFA Champions League (UCL) bereiken, zal AZ O19 gaan uitkomen in de groepsfase van de UYL. Het is dan voor de KNVB niet meer toegestaan om een vervanger voor de plek in de “domestic champions path” aan te wijzen. Enkel als het 1e elftal van Ajax zich ook plaatst voor de groepsfase van de UCL zal Ajax O19 eveneens mogen gaan uitkomen in de groepsfase van de UYL. De competitie voor O19 teams in de huidige vorm gaat verdwijnen. In plaats hiervan wordt in het seizoen 2020/’21 gestart met een Onder 21 competitie. De indeling hiervoor wordt bepaald door de afdeling wedstrijdorganisatie van de KNVB, als hier duidelijkheid over is wordt dit gecommuniceerd.

Dit artikel delen