Een brede vertegenwoordiging van het betaald voetbal heeft woensdagmiddag bij minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) een lans gebroken voor de eigen bedrijfstak. Sprekers onderstreepten namens clubs, Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en KNVB de rol van het voetbal als ‘onderdeel van de oplossing’ in de corona-problematiek.
De minister zei ‘blij’ te zijn door de openheid in het op initiatief van haar gearrangeerde gesprek en toonde tevens ‘geraakt’ te zijn door met name ook de maatschappelijke impact van het grotendeels lamleggen van het betaald voetbal. Vertegenwoordigers van De Graafschap, Feyenoord, FC Den Bosch, sc Heerenveen, Almere City FC, FC Utrecht, KNVB, ECV en CED vertelden hun verhalen over de impact van corona.
Maatschappelijke betrokkenheid
De minister hoorde in wat voor problemen de clubs nu al verkeren, laat staan als er langer zonder publiek moet worden gespeeld. Dit is een ramp voor de sector omdat 40 tot 60 procent van de inkomsten wegvalt. De minister gaf complimenten over hoe het voetbal zich organiseert en toonde zich geraakt door de voorbeelden (recent bij Heerenveen en Telstar) van sociaal maatschappelijke activiteit en betrokkenheid van het profvoetbal.
Veilig en verantwoord
Belangrijkste boodschap van het voetbal was, dat er zo snel mogelijk weer toeschouwers naar de stadions moeten kunnen als het veilig is. Wat het voetbal betreft, kan dat nu al op een verantwoorde manier. De minister begreep die noodkreet, en neemt die ook mee naar het kabinet om te bespreken. Maar benadrukte dat ook hier dalende cijfers van het aantal besmettingen noodzakelijk zijn.
De vertegenwoordigers van het betaald voetbal benoemden, na het door zowel overheid als voetbal constructief en prettig genoemd overleg, de volgende belangrijke aandachtspunten:
- Het voetbal vráágt niet alleen aan de politiek, het voetbal brengt juist een aantal oplossingen.
- Gebruik ons, het betaald voetbal, wij bereiken het publiek dat door de overheid niet of minder bereikt wordt.
- Gebruik al onze beschikbare unieke data en onderzoeken in relatie tot het corona-virus.
- Het betaald voetbal zelf ontlast de publieke ruimte, daarom zijn we blij te mogen voetballen. Tot nu toe had het betaald voetbal dit seizoen al meer dan tien miljoen unieke kijkers.
- Onze bedrijfstak brengt ontstressing en ontspanning.
- We willen zo snel mogelijk terug naar de situatie met beperkt publiek (Plateau 6 Deltaplan) en aan de slag met testevenementen (Fieldlabs).
- Wil het betaald voetbal overleven, dan is het spelen voor volle stadions uiteindelijk noodzaak.
- Seizoen 2020/’21 is al heel moeilijk, maar de clubs hebben aangegeven nog grotere problemen te zien voor het seizoen 2021/’22.