Samen met SANTOS zijn we op zoek naar de ziel van onze achttien Eredivisie-stadions. In deze aflevering: Jan Arendz (1964), oud-journalist en -woordvoerder van de provincie Friesland en nu tekstschrijver en communicatieadviseur, vertelt waarom hij al vanaf zijn dertiende naar sc Heerenveen gaat. Over een schaatscafé met voetbalsfeer, Uur Y1ld1r1m en hoge pieken en diepe dalen.
De ideale warming-up
“Café It Houtsje in Heerenveen is een beroemd schaatscafé. Er hangen vooral schaatsrelikwieën, zoals het originele schaatspak van Eric Heiden waarin hij vijf gouden medailles behaalde tijdens de Olympische Spelen van 1980. Maar vergis je niet; het is ook echt een sc Heerenveen-café. De flamboyante eigenaar Tom Mulder is een markante, fanatieke baas, ook op Twitter.”
#heegro pic.twitter.com/RYLxawhAFe
— Jan Arendz (@Statenjacht) 8 april 2018
Wie het kleine niet eert...
“De competitiewedstrijd tegen SVV in De Kuip op 5 mei 1991 zal ik nooit vergeten. Het was het eerste seizoen in de Eredivisie. Beide clubs moesten winnen om degradatie te voorkomen. De Kuip, waar SVV vanwege veiligheidsredenen belangrijke thuisduels afwerkte, was vrijwel leeg, op 4.500 Friezen achter het doel na. In de eerste helft kreeg Maarten de Jong onterecht rood en gaf Peter Barendse ons een middelvinger na het benutten van de bijbehorende penalty. Dat maakte zoveel los bij spelers en publiek. ”
“In de tweede helft speelde Heerenveen richting onze kolkende tribune. Door goals van Joop Galsl en Gerrie Schaap – vlak voor onze neus – bleef de hoop op handhaving levend. Een week later wonnen de Schiedammers verrassend met 1-0 van Ajax en waren we alsnog gedegradeerd. Overigens was SVV - Heerenveen al eens eerder in De Kuip gespeeld. In 1949 won SVV er de kampioenswedstrijd van het elftal met Abe Lenstra. Voor 68.000 toeschouwers, nog steeds een nationaal record.”
...is het grote niet weerd
“Wat me is bijgebleven van het debuut in 2000 in de Champions League is de uitwedstrijd tegen Olympiakos Piraeus. Vooral de orkaan van geluid na de twee doeltreffende kopballen van Giovanni. Alsof 50.000 champagneflessen tegelijk werden ontkurkt. Een stadion in extase. Die fans uit de havenstad bij Athene zijn zó fanatiek, extremer dan het legioen van Feyenoord.”
Vergeten voetballer
“Uur Y1ld1r1m was een voetballer uit stand. De Turkse rechtsbuiten uit Apeldoorn was traag en stijf in de heupen. Maar zodra hij op de flank een bal kreeg, krulde hij hem om zijn tegenstander heen richting stropdas van de spits. Ook zijn vrije trappen belandden vaak precies op de plek waar wij het graag zagen. Zijn eerste seizoen, 2004-2005, werd meteen het topjaar. Daarna gaven backs Y1ld1r1m minder ruimte en resteerde een statische voetballer. In 2004 werd hij wereldkampioen vrije trappen nemen, vóór Zinedine Zidane. Typisch Y1ld1r1m. Uit stand lukte hem alles.”
Vrije trappen-koning Y1ld1r1m schiet de bal bijna in de lens van de fotograaf.
Ultiem stadiongeluk
“De bekerfinale van 1993, Ajax- sc Heerenveen, heeft sc Heerenveen groot en populair gemaakt in heel het land. Je voelde het gebeuren. Het was één groot feest. De Friese volksverhuizing ter land, ter zee en in de lucht. De bulderende rood-witte zee in de Kuip tegenover de nog grotere blauw-witte. De sympathie van de Ajax-fans voor de underdog uit de Eerste Divisie.”
“PSV met Romário en Kieft was in de kwartfinale al uitgeschakeld. Nu wachtten de toekomstige wereldsterren Bergkamp, Overmars, Davids, Van der Sar en Frank de Boer. Foppe de Haan tegen Louis van Gaal. Friese nuchterheid tegen Hollandse flair. Het leek een droom toen de kleine Erik Regtop de 1-1 maakte. Maar Ajax bleek te sterk: 6-2. Alleen invaller Rodion Camataru – zijn koosnaam ‘Cammie’ stond op mijn rug – kon nog scoren. Ook de Ajacieden beseften dat historie was geschreven. Ze liepen een ereronde in de shirts van Heerenveen. In het dorp brak ’s avonds een spontaan volksfeest uit toen de spelers het balkon van pizzeria Paolo beklommen.”
Ben jij er volgende week zaterdag ook bij, als sc Heerenveen het weer opneemt tegen Ajax? Je kaartje voor sc Heerenveen-Ajax bestel je hier.