Meld racisme en discriminatie met de app DiscriminatieMelder. Niet alleen als het jou treft, maar ook als je getuige bent. Hiermee help je de bewustwording te vergroten en discriminatie en racisme aan te pakken. Want als we niets doen, verandert er ook niets. De app is een onderdeel van het gezamenlijke aanvalsplan tegen racisme en discriminatie in het voetbal, ‘Ons voetbal is van iedereen’, een initiatief van de Rijksoverheid, KNVB, Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie en Vrouwen Eredivisie.
Vanuit alle lagen en hoeken van de samenleving komen mensen op of rond het voetbalveld samen. De norm is dat geen enkele vorm van discriminatie of racisme wordt geaccepteerd. Het idee van een melderapp is afkomstig uit Engeland en is bedoeld om melden makkelijker te maken en de opsporing effectiever.
Met de DiscriminatieMelder heeft men drie opties om melding maken:
- Melding Algemeen
- Betaald Voetbal
- Amateurvoetbal
Voor het betaald voetbal is de app vooral bedoeld voor stadionbezoekers, zij kunnen een melding maken als een incident zich in het stadion voordoet. Je kunt een persoonlijke of een anonieme melding doen. Tevens is er ook de mogelijkheid om een geluidsopname of een foto mee te sturen. Deze melding gaat direct naar de veiligheidscoördinator in het stadion, zodat bijvoorbeeld een steward gevraagd kan worden om polshoogte te nemen en eventuele verdere maatregelen te nemen.
App downloaden
De app maakt onderdeel uit van de Meld Discriminatie Nu-app van Discriminatie.nl, de landelijke vereniging van discriminatievoorzieningen. “Ruim een kwart van de Nederlanders ervaart discriminatie. We vinden het belangrijke dat deze mensen de weg naar ons weten te vinden en discriminatie melden. Net als voetbal is het verbod op discriminatie en gelijke behandeling van iedereen. De app is een middel om discriminerende scheldpartijen en opmerkingen te stoppen. Niet alleen voetballiefhebbers, maar iedereen kan van de app gebruik maken. Dus ook als je discriminatie ervaart in je werk, bij het zoeken van een huis of in een dagelijkse situatie, kun je dit melden en rekenen op de steun van Discriminatie.nl”, aldus Frederique Janss van Discriminatie.nl, de landelijke vereniging van antidiscriminatievoorzieningen.
De app is te downloaden via Google Play en de App Store.