Edwin van der Sar (53) wordt onderscheiden met een Eredivisie Oeuvre Award. De voormalig keeper en sportbestuurder ontvangt de prijs maandag 2 september tijdens de Eredivisie Awards in Utrecht. De awardshow is vanaf 20.30 uur live te zien op ESPN.
De Eredivisie reikt voor de vierde keer een Eredivisie Oeuvre Award uit, een prijs die in het leven is geroepen om persoonlijkheden te eren die van grote waarde zijn (geweest) voor het Nederlandse voetbal. Eerder ontvingen Arjen Robben, Wim Jansen (postuum) en Louis van Gaal de prijs.
Sieraad en ambassadeur voor het voetbal
Jan de Jong, directeur Eredivisie CV, licht de keuze voor Van der Sar toe: ,,Edwin van der Sar is een winnaar. Met een prijzenkast vol zilverwerk waar menig verzamelaar, juwelier of museum jaloers op is. De vleesgeworden nuchterheid en de personificatie van 'doe maar gewoon', die het allemaal niet cadeau heeft gekregen, maar er keihard voor heeft moeten vechten, grossierde in titels en lange tijd alles wat hij aanraakte, zag veranderen in goud of winst.”
,,Die het afgelopen jaar getroffen werd door flinke sportieve en fysieke tegenslag, maar daar wonderwel op zijn Edwins weer bovenop lijkt te zijn gekomen. Een warme persoonlijkheid, die oprecht geïnteresseerd is in anderen, gewoon een fijne directeur en tegelijkertijd ijs door aderen heeft stromen waardoor hij heerlijk onderkoeld kan zijn. Die de verantwoordelijkheid heeft aanvaard en gevoeld van het leiden van een heel grote voetbalclub, en daar torenhoge ambities op plakte, daar waar anderen dat vaak niet durfden. Niet makkelijk vanaf de zijlijn toekijken, maar midden in de Arena vechten en dingen proberen te veranderen. En Edwin hoefde dat niet te doen, maar hij wilde het. En daar bijna een veel te hoge prijs voor moest betalen.”
,,Naast een geweldige keeper, bovenal een sieraad en ambassadeur voor Ajax, Oranje en de Eredivisie. Hij heeft Ajax in de jaren ‘90 en ook kortgeleden met een halve finale UEFA Champions League weer op de wereldkaart gezet. Is echt wereldberoemd en niet alleen in Nederland. Opent deuren die voor anderen gesloten blijven. Als volleerd diplomaat heeft hij er mede voor gezorgd dat, in het belang van het Nederlands voetbal, de UEFA Europa Conference League er kwam. Mede hierdoor is Nederland nu zesde op de UEFA-ranking. Met zo’n achtergrond en talloze prijzen is een Eredivisie Oeuvre Award volledig op zijn plaats.”
Over Edwin van der Sar
Edwin van der Sar begon zijn indrukwekkende carrière bij Ajax, waar hij 226 wedstrijden in de Eredivisie speelde en 97 keer de nul hield. Een clean sheet percentage van 42,9% per wedstrijd. Tijdens zijn tijd bij Ajax werd hij vier keer landskampioen. Na zijn periode bij de Amsterdamse club speelde hij voor onder meer Juventus, Fulham en Manchester United. Met 66 wedstrijden in de Serie A (33 clean sheets) en 313 in de Premier League (132 clean sheets), behoorde hij overal tot de absolute top. In 1995 maakte Van der Sar zijn debuut bij het Nederlands Elftal. Hij kwam tot 130 interlands, waarin hij 72 keer de nul hield. Hij nam deel aan drie WK’s en vier EK’s.
Zijn carrière werd bekroond met talloze prijzen, zowel als speler als bestuurder. Als speler werd hij acht keer landskampioen, vijf keer bekerwinnaar, won hij zes supercups, tweemaal de UEFA Champions League, de UEFA Cup, FIFA Club World Cup en vele andere prijzen. Als bestuurder kroonde Van der Sar zich met Ajax, de Ajax Vrouwen en Jong Ajax negen keer tot kampioen en acht keer tot bekerwinnaar.
Na zijn indrukwekkende voetbalcarrière besloot Van der Sar, na het behalen van een master in sportsmanagement en op aandragen van Johan Cruijff om Ajax te hervormen met meer oud-spelers, de overstap te maken naar het bestuur van Ajax. Hij begon als directeur marketing en werd in 2016 benoemd tot algemeen directeur. Na zeven jaar in deze rol nam hij op 30 mei 2023 afscheid.
Daarnaast heeft hij als volleerd diplomaat in zijn functie als vice-president van de ECA veel betekend voor Nederlandse clubs en spelers, onder meer door zijn rol in UEFA- en FIFA-commissies voor nieuwe Europese toernooiformats. Ook speelde hij een sleutelrol bij het verbeteren van trainingscompensatie, solidariteitsbetalingen aan opleidende clubs en het ontwikkelen van een jeugdcompetitie (UEFA Youth League Domestic Path), waardoor meer Nederlandse jeugdteams Europees konden spelen.