Eredivisie

Johan Neeskens op 73-jarige leeftijd overleden

De Eredivisie heeft met diepe droefenis kennisgenomen van het overlijden van Johan Neeskens (73). Neeskens speelde 131 wedstrijden in de Eredivisie, maakte 31 doelpunten en werd twee keer landskampioen. 

Neeskens begon zijn profcarrière bij Racing Club Heemstede (RHC), alvorens hij in 1970 bij Ajax tekende. Met Ajax won hij drie keer de Europacup I, twee keer de KNVB Beker en werd hij twee keer kampioen in de Eredivisie. Neeskens speelde een belangrijk aandeel in de gouden jaren van Ajax. 

Na 171 wedstrijden in het Ajax-shirt vertrekt Neeskens naar FC Barcelona, waar hij samen met Johan Cruijff nog vijf succesvolle jaren zou beleven. Na 233 wedstrijden in Catalonië en een jaar in Groningen (7 eredivisiewedstrijden) gaat Neeskens voor een avontuur in de Verenigde Staten en later Zwitserland. 

Na zijn carrière als speler blijft Neeskens betrokken in de voetbalwereld en traint hij nog verschillende clubs, waaronder vier jaar als hoofdtrainer van N.E.C. Nijmegen (2000-2004) en als assistent-trainer onder Frank Rijkaard (Oranje). Daarnaast was hij namens de KNVB één van de vaandeldragers voor het wereldwijde project WoldCoaches. 

Dit artikel delen