Eredivisie Awards

Jorg Schreuders voor het eerst Johan Cruijff Talent van de Maand

Jorg Schreuders is voor het eerst in zijn carrière uitverkozen tot Johan Cruijff Talent van de Maand. De 19-jarige middenvelder van FC Groningen presteerde het beste van alle spelers die sinds het begin van het seizoen jonger dan 21 jaar zijn.

Jorg Schreuders begon in 2015 in de jeugdopleiding van FC Groningen en werd in het seizoen 2022/'23 voor het eerst opgenomen in de selectie. Zijn grote doorbraak volgde een jaar later, waarna hij afgelopen seizoen in de Keuken Kampioen Divisie zelfs verkozen werd tot FC Groningen Speler van het Jaar. 

De 19-jarige spelmaker lijkt dit seizoen zijn goede vorm voort te zetten. In zijn eerste twee duels dit seizoen was Schreuders goed voor twee goals en één assist. Met zijn twee goals werd hij de vierde tiener die namens FC Groningen in de eerste twee speelronden tot scoren kwam (na Ronald Koeman, Leandro Bacuna en Richairo Živković). Het leverde hem ook in beide wedstrijden een uitverkiezing op tot KPN Man of the Match. 

Bedragen voor Be Quick 1887 en Cruyff Foundation

Als onderdeel van de prijs ontvangt de Johan Cruijff Talent van de Maand namens de VriendenLoterij een cheque van €2.500 voor Be Quick 1887, de Groningse amateurclub waar Schreuders zijn voetbalcarrière in de jeugd begon. Bovendien gaat er een bedrag van €5.000 naar de Johan Cruyff Foundation ter stimulering van maatschappelijke projecten.

Jorg Schreuders bleef in de maandverkiezing onder meer Wouter Goes, Rome-Jayden Owusu-Oduro (beiden AZ) en Kristian Hlynsson (Ajax) voor. Schreuders is de eerste speler van FC Groningen ooit die een maandprijs vanuit de Eredivisie wint. 

Jorg Scheurders met de prijzen voor de maand augustus.

Over de verkiezing

De Eredivisie Speler van de Maand, Johan Cruijff Talent van de Maand en het Eredivisie Elftal van de Maand worden gekozen op basis van statistieken (Opta) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). Deze criteria spelen ook een rol bij de shortlist voor de Eredivisie Speler van het Jaar en Johan Cruijff Talent van het Jaar. Deze prijzen, evenals de prijzen in de Azerion Vrouwen Eredivisie, worden aan het einde van het seizoen uitgereikt op de Eredivisie Awards. 

De verkiezing Eredivisie Speler van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN. De verkiezing voor het Johan Cruijff Talent van de Maand wordt georganiseerd door de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN, Cruyff Foundation en VriendenLoterij. 

Dit artikel delen