De Friese Mark Thibaudier (32) is geboren met Spina Bifida, een open ruggetje. Na zijn groeispurt belandt hij op 13-jarige leeftijd in een rolstoel en kan hij zijn favoriete sport voetbal niet meer beoefenen. Mark maakt de overstap naar het speciaal onderwijs en vindt na het behalen van zijn diploma lastig een baan. In deze moeilijke mentale periodes vormen de wedstrijdbezoeken aan sc Heerenveen een hoogtepunt. Toen hij aangenomen werd voor een baan bij zijn favoriete club kon zijn geluk niet op.
Mark is één van de medewerkers uit het facilitaire team van sc Heerenveen. In het stadion nemen zij veel werk uit handen, zoals het gras maaien, de stoeltjes in het stadion schoonmaken en tickets printen. "Het is werk waar je niet direct aan denkt, maar een onmisbare schakel voor een voetbalclub waar tweewekelijks een wedstrijd plaatsvindt", aldus clubicoon Foppe de Haan.
Ook voor Mark zelf is het werk onmisbaar: "Dankzij deze baan bij de mooiste club die er bestaat, hoor ik echt ergens bij. Ik word gezien als een collega hier en niet iemand met een beperking. Mijn werk wordt echt gewaardeerd. Mijn wereld was hiervoor een stuk kleiner. Met de spelers een dolletje kunnen maken, dat maakt het super leuk. Ik voel me weer mens bij sc Heerenveen.
Begeleid werken
De eredivisieclub vervult een belangrijke rol op het gebied van sociale integratie en werkgelegenheid. Sport, gezelligheid en integratie is goed voor ieders ontwikkeling. Buiten de eigen spelers wil sc Heerenveen zorgdragen voor een arbeidsmarkt voor iedereen, zodat iedereen kan ‘scoren’ in de maatschappij. Een voorbeeld hiervan is dat ze mensen met een beperking al 15 jaar onder goede begeleiding een functie laten vervullen in de facilitaire dienst. Het verhaal van Mark illustreert de impact die dit kan hebben.
De kracht van ons voetbal
De video over het Begeleid werken bij sc Heerenveen maakt onderdeel uit van een 25-delige videoreeks waarin wekelijks wordt stilgestaan bij de impact die eredivisieclubs hebben in de maatschappij. Heerenveen is de zesde club die wordt uitgelicht. Bekijk hier de eerdere video’s van PSV (Amputatievoetbal), Willem II (Football Memories), PEC Zwolle (PEC kicks ASS), ADO Den Haag (G-Storks) en FC Twente (Supporter voor elkaar).
De videoserie is een initiatief van de Eredivisie CV, FOX Sports en VriendenLoterij, maatschappelijk partner Eredivisie.