Eredivisie Awards

Sem Steijn verkozen tot Eredivisie Speler van de Maand september

Sem Steijn is in september uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand. De 22-jarige middenvelder van FC Twente was de beste speler op basis van statistieken van Opta en stemmen van voetbalfans.

Sterke maand

FC Twente beleefde een uitstekende maand. Na het gelijkspel tegen PEC Zwolle (1-1) volgden overtuigende overwinningen op sc Heerenveen (2-0), Almere City FC (0-5) en NAC Breda (1-0). De club staat na zeven speelrondes op de vierde plaats met veertien punten en een positief doelsaldo van +8. Ook in Europa maakte FC Twente afgelopen weken indruk. Het hield Manchester United op een gelijkspel op Old Trafford en speelde eveneens gelijk tegen Fenerbahçe (beiden 1-1).

Scoringsdrift

Sem Steijn was vorig seizoen één van de uitblinkers aan Twentse zijde met 17 doelpunten en 3 assists in 34 wedstrijden. Het leverde hem een Top 5-nominatie op voor de Eredivisie Speler van het Jaar-verkiezing. Dit seizoen lijkt de aanvallende middenvelder daar een schepje bovenop te doen: met zes doelpunten voert de Hagenaar het topscorersklassement aan in de strijd om de Willy van der Kuijlen-trofee.

Vijf van zijn zes goals werden gemaakt in september, ondanks een Expected Goals ratio (xG) van slechts 2,8. Steijn loste bovendien de meeste schoten (15), met acht daarvan op doel (2e hoogste aantal), creëerde acht kansen uit open spel (2e) en had 22 balcontacten in het zestienmetergebied (top 5). Indrukwekkende cijfers voor een aanvallende middenvelder, die afgelopen maand drie keer tot KPN Man of the Match werd uitgeroepen. 

Eerste maandprijs voor Steijn

Het is de eerste keer dat Sem Steijn wordt verkozen tot Eredivisie Speler van de Maand. Hij treedt hiermee in de voetsporen van voormalig FC Twente-aanvaller Václav Černý, die de prijs in mei 2023 won. Steijn liet onder andere AZ-aanvallers Troy Parrott en Ibrahim Sadiq achter zich in de verkiezing.

De prijs is uitgereikt door ESPN-presentator Hans Kraay jr. Het interview met Steijn bekijk je hier.

Over de verkiezing

De verkiezing van de Eredivisie Speler van de Maand, het Johan Cruijff Talent van de Maand en het Eredivisie Elftal van de Maand is gebaseerd op statistieken van Opta en stemmen van voetbalfans (KPN Man of the Match). Deze criteria spelen ook mee bij de verkiezing van Eredivisie Speler van het Jaar en Johan Cruijff Talent van het Jaar. Deze prijzen worden aan het einde van het seizoen uitgereikt tijdens de Eredivisie Awards. De maandelijkse verkiezingen zijn een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN, de Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.

Dit artikel delen