Eredivisie

Uitgelicht: De Derby van het Noorden is terug

Vorig seizoen was het eerste voetbalseizoen in de 21e eeuw waarin de Derby van het Noorden ontbrak. Omdat FC Groningen in de Keuken Kampioen Divisie speelde en sc Heerenveen in de Eredivisie, ontmoetten de rivalen uit de twee noordelijke provincies van ons land elkaar niet. Gelukkig promoveerde FC Groningen in één seizoen weer naar het hoogste niveau, en is de Derby van het Noorden in de Eredivisie in ere hersteld.

De eerste ontmoeting tussen sc Heerenveen en FC Groningen van het eredivisieseizoen 2024/25 wordt afgewerkt in het Abe Lenstra Stadion in Friesland. De Friezen zijn ongeslagen in de laatste acht ontmoetingen met FC Groningen (vier zeges, vier gelijke spelen) en wonnen zelfs vier van de laatste vijf eredivisieduels met Groningen. Voor de laatste Groningse zege in Friesland moeten we zelfs terug naar mei 2016, toen de FC met Dick Lukkien als assistent-trainer een 1-2 zege boekte in het hol van de leeuw. De huidige hoofdcoach van de Groningers weet dus wat er gevraagd wordt voor een driepunter aanstaande zaterdag.

Heerenveen met gedurfde speelstijl en wisselend resultaat

De huidige hoofdtrainer van sc Heerenveen – Robin van Persie – heeft er snel een herkenbare speelstijl in gekregen bij zijn ploeg. Dit leidt nog wel tot zeer wisselende resultaten: van een klinkende 4-0 zege op NAC in speelronde 3 naar een desastreuze 9-1 recordnederlaag in speelronde 4 tegen AZ. In de speelstijl van Van Persie bij Heerenveen komt duidelijk naar voren dat de Friezen graag hoog op het veld verdedigen en de tegenstander snel onder druk zetten. Dat resulteert tot dusver in het hoogste aantal balheroveringen in het aanvallende derde van alle teams dit eredivisieseizoen (30). 

Team Balheroveringen aanv. derde

1

sc Heerenveen

30

2

AZ

29

3

PSV

25

=

Heracles Almelo

25

5

FC Twente

24

=

FC Utrecht

24

Daarnaast zoekt Heerenveen het aan de bal met name in positiespel over de grond, getuige het tweede hoogste aantal korte passes dit eredivisieseizoen (2458), achter PSV (3297).

Team Korte passes

1

PSV

3297

2

sc Heerenveen

2458

3

FC Twente

2314

4

AZ

2164

5

Go Ahead Eagles

2158

FC Groningen uitstekend van start

Het is de vraag of deze strijdwijze tegen FC Groningen het gewenste resultaat gaat opleveren. Dick Lukkien en zijn mannen zijn met negen punten uit vijf wedstrijden uitstekend aan het seizoen begonnen (twee zeges, drie gelijke spelen), en kunnen voor de vierde keer in de clubhistorie en voor het eerst sinds 2010/11 de eerste zes eredivisiewedstrijden van een seizoen ongeslagen blijven. Een belangrijke pijler in het succes van Groningen is middenvelder Johan Hove. De Noor is één van de twee veldspelers van FC Groningen die dit eredivisieseizoen nog geen speelminuut miste, samen met aanvoerder Leandro Bacuna. Hove was dit seizoen nog niet direct betrokken bij een eredivisiegoal (nul doelpunten, nul assists), maar gaf al wel vier keer een voorassist. Dat is minstens twee voorassists meer dan iedere andere speler in de Eredivisie in 2024/25.

Speler Team Voorassists

1

Johan Hove

FC Groningen

4

2

Joey Veerman

PSV

2

=

Sven Mijnans

AZ

2

=

Ryan Flamingo

PSV

2

Dit artikel delen