Eredivisie

Voetbalbranche verrast over laatste waarschuwing minister Van Ark

De laatste waarschuwing richting het betaald voetbal vandaag in het Algemeen Dagblad van minister Van Ark (Medische Zorg en Sport) heeft de Nederlandse voetbalbranche (KNVB, Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie, clubs, supporters en alle betrokken partijen) zeer verrast, te meer omdat wij juist goede afspraken met de overheid hebben hoe we voetbal veilig en verantwoord in stadions kunnen organiseren. 

  

Na de stille maanden, hebben we samen nu al meer dan 100 wedstrijden succesvol georganiseerd. Uit de evaluaties van politie, auditteam Voetbal en Veiligheid en de gemeentes, over de eerste oefenwedstrijden en twee speelrondes van de eredivisie, blijken dat supporters zich heel goed aan de regels houden. We zijn drie, vier maanden bezig geweest om afspraken te maken met alle partijen en hebben gedegen protocollen vormgegeven. Uit de eerste evaluatie blijkt dat het overal echt heel goed in onze stadions gaat. Er zijn enkele verbeterpunten, maar daar wordt dan ook grondig op geëvalueerd samen met gemeente, politie en betrokken club om bij een volgende wedstrijd op te kunnen handelen. We hebben twee incidenten gezien op 100 wedstrijden, waarvan één incident buiten het stadion was en daarmee niet gelieerd was aan de protocollen, handhaving en maatregelen die gelden in de stadions. 

 

Jan de Jong (Directeur Eredivisie CV.): “Er gaat heel veel goed. Veruit de meeste supporters gedragen zich voorbeeldig. Denk dat het voetbal juist een voorbeeld is voor een heleboel andere sectoren. Ze heeft haar verantwoordelijkheid gepakt. Er is hier sprake van een zeer gedegen, professionele en door alle denkbare partijen gesteunde aanpak. Benoem dit ook als politiek, en niet uitsluitend een incident. Dat is te makkelijk, en doet geen recht aan al die supporters voor wie het ook wennen is, maar die zonder morren de regels volgen om hun club te steunen. Door dik en dun. Niemand is nu geholpen bij symboolpolitiek. En de supporters weten heus wel dat ze onder een vergrootglas liggen. Ik reken op hun gezond verstand. En niet alleen op dat van hen.” 

 

Met elkaar hebben we de verantwoordelijkheid om de kans op besmetting minimaal te houden. Binnen en buiten het stadion. Clubs investeren enorm in de veiligheid van hun bezoekers. De coronamaatregelen van de overheid zijn nauwkeurig doorgevoerd, zodat bezoekers de stadions verantwoord kunnen bezoeken. Soms is het lastig om je aan al deze nieuwe regels te houden als supporter. Maar naar elkaar toe hebben we de verantwoordelijkheid om de kans op besmetting minimaal te houden. De medewerking van supporters en sponsoren die naar de stadions komen is super positief. Dat biedt vertrouwen voor de toekomst. 

 

Eric Gudde (directeur betaald voetbal KNVB): “We zien enorm veel inzet bij clubs om het voetbal coronaproof te maken. Voetbalstadions zijn nu één van de veiligste plekken in de samenleving. De goede resultaten in de evaluatie vanuit politie en gemeentes onderschrijven dit beeld. Deze inzet van clubs moet je niet bestraffen, maar juist belonen. Het zou dan ook onbegrijpelijk zijn als op basis van deze twee incidenten op ruim honderd wedstrijden een totale sector de nek om wordt gedraaid. We zijn niet blind voor wat er nu in de samenleving gebeurt. Het staat buiten kijf dat iedereen zich aan de gedragsregels moet houden. Daar zetten alle voetbalclubs zich ieder weekend voor in. Het kabinet vindt in het betaald voetbal juist een partner in de strijd tegen corona, geen vijand.”

 

We hebben binnen het Deltaplan meerdere protocollen opgesteld om zorgvuldig en stapsgewijs binnen 7 plateaus op te kunnen bouwen richting volle stadions of indien nodig juist tijdelijk en eventueel lokaal weer af te kunnen schalen. Hiermee hebben we de flexibiliteit gecreëerd die nodig is in ‘het nieuwe normaal’. Dit is eerder al volledig onderkend door het kabinet. Er ligt nu een gedegen gezamenlijke en duidelijke lijn voor een verantwoord beleid ten aanzien van de organisatie van betaald voetbal in Nederland. Iedereen bij clubs werkt enorm hard om het goed te organiseren. 

 

Marc Boele (directeur Keuken Kampioen Divisie): “Het beeld schetsen dat het in de stadions niet goed gaat is onterecht. Besmettingen of grote incidenten in het stadion zijn nog niet aan de orde geweest. Clubs investeren juist veel in de goede organisatie en veiligheid van supporters. Het is een grillig seizoen. Het virus is nog steeds onder ons, daar zijn we ons van bewust. Daarom nemen we zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen. Twee incidenten kunnen niet de toon bepalen voor honderd wedstrijden en de gehele branche. Een stadion is een zeer veilige en gecontroleerde omgeving. Je kan beter in een stadion zitten, dan naar een supermarkt gaan. We moeten de goede koers vasthouden en vertrouwen op elkaars expertise en verantwoordelijkheden.”

 

We zijn blij dat we van start zijn gegaan voor de 4.3 miljoen voetballiefhebbers in Nederland. De afdronk van de eerste wedstrijden in het betaald voetbal is dat spelen met beperkt publiek zeker niet ons einddoel is, maar dat het beter is dan in stille lege stadions. Voetbal speel je het liefst voor zoveel mogelijk publiek, ook al is het nu met kleine aantallen. Nu is het even iets anders, maar zorgvuldigheid en de veiligheid zijn belangrijk in de strijd tegen het coronavirus. 

 

KNVB, Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie

Dit artikel delen