Eredivisie

Advocaat in een illuster rijtje na zijn 200ste overwinning in de Eredivisie

Dick Advocaat boekte zondag zijn 200ste zege in de Eredivisie. Hij schaart zich daarmee in een illuster rijtje.

Zondag boekte Feyenoord met de 2-0 tegen Fortuna Sittard de veertiende overwinning van het seizoen. Plek vijf is steviger in handen en Dick Advocaat schaarde zich in een illuster rijtje: het was namelijk zijn 200ste zege als trainer in de Eredivisie. Deze vijf trainers gingen hem voor. 

Bert Jacobs (273 zeges)

De trainer met de meeste overwinningen in de Eredivisie, is Bert Jacobs. De iconische trainer begon op jonge leeftijd met zijn trainerscarrière. Hij speelde een jaar lang in het eerste elftal van HFC Haarlem, maar door een knieblessure moest hij zijn carrière als speler vroegtijdig beëindigen. 

Jacobs werd op 27-jarige leeftijd trainer bij het Utrechtse Velox. Toen deze club - door de fusie met DOS en Elinkwijk - FC Utrecht werd, begon voor Jacobs zijn carrière in de Eredivisie. Uiteindelijk zou Jacobs tot 741 wedstrijden komen in de Eredivisie bij negen verschillende clubs. Bert Jacobs kende vele successen. Zo leidde hij Fortuna Sittard in 1984/'85 tot de kwartfinale van de Europacup II. Bij Fortuna moest Jacobs gedwongen stoppen. Er werd kanker geconstateerd bij hem. Hij herstelde daarvan en werd hij kampioen van de Eerste Divisie met Vitesse, waar hij zou uitgroeien tot een van de boegbeelden van de club. 

Jacobs kende ook nog twee avonturen in het buitenland. Hij was een jaar trainer bij Seiko SA uit Hongkong. Ook zwaaide hij een jaar de scepter bij de Spaanse club Sporting Gijon.

De bedenker van de term hotseknotsbegoniavoetbal nam op 56-jarige leeftijd afscheid van de voetbalwereld. Hij zette een adviesbureau op, maar werd een jaar later wederom getroffen door kanker. Op 14 november 1999 overleed hij op 58-jarige leeftijd.

Kees Rijvers (251 zeges)

Rijvers had wél een succesvolle carrière als speler. Hij kwam tussen 1946 en 1960 tot 33 interlands voor het Nederlands elftal. Samen met Abe Lenstra en Faas Wilkes vormde Rijvers in Oranje "het gouden binnentrio".

Na zijn carrière als speler ging hij direct aan de slag als trainer. Op 1 juni 1966 tekende Kees Rijvers bij FC Twente. Rijvers zorgde ervoor dat FC Twente zich ontwikkelde tot een stabiele subtopper. Hij plaatste zich regelmatig voor Europees voetbal met de Tukkers. Na zes jaar Twente ging Rijvers in 1972 aan de slag bij PSV.

Bij PSV werd Rijvers in 1974/'75 landskampioen. Het was het eerste kampioenschap voor PSV sinds 1963. Daarna werd Rijvers nog tweemaal kampioen met de Eindhovenaren: in het seizoen 1975/'76 en in 1977/'78. Ook won PSV onder leiding van Rijvers tweemaal de Beker. Het hoogtepunt kwam in 1978, toen won PSV de UEFA Cup door SC Bastia te verslaan in de finale.

In 1980 werd bekend dat het contract van Rijvers, dat aan het einde van dat jaar afliep, niet werd verlengd bij PSV. Toen hij in januari van dat jaar verloor van FC Utrecht, nam hij zelf ontslag.

Na een avontuur van een jaartje bij het Belgische Beringen FC, werd Rijvers bondscoach bij het Nederlands elftal. Hij zorgde bij Oranje voor veel verjonging. Hij was verantwoordelijk voor het debuut van onder anderen Marco van Basten, Ronald Koeman, Ruud Gullit en Frank Rijkaard. 

In 2004 kreeg Rijvers als eerste een oeuvreprijs voor zijn trainersloopbaan. Hij kreeg de prijs uit handen van Rinus Michels.  Sinds het overlijden van Michels in maart 2005, reikt de inmiddels 94-jarige Rijvers deze prijs zelf uit.

Han Berger (226 zeges)

Han Berger is de jongste hoofdtrainer in de geschiedenis van het betaald voetbal in Nederland. Berger moest, net als Bert Jacobs, vanwege een knieblessure vroegtijdig afscheid nemen van een carrière als speler. Uitgerekend Bert Jacobs promoveerde hem tot jeugd- en assistent-trainer bij FC Utrecht. Even later werd Berger op 25-jarige leeftijd hoofdtrainer van FC Utrecht.  Hoogtepunt was het seizoen 1980/'81, waarin Utrecht derde werd in de Eredivisie. Hij plaatste zich ook nog drie keer op rij voor Europees voetbal.

In 1985/'86 werd Berger met FC Groningen vierde in de Eredivisie. Het seizoen daarvoor was hij trainer tijdens de legendarische wedstrijden van Groningen in de Europa Cup. Groningen schakelde Atlético Madrid uit en in de achtste finale was Internazionale uiteindelijk te sterk. Groningen wist de heenwedstrijd nog met 2-0 te winnen, maar werd in Italië met 5-1 verslagen. Ook lukte het Han Berger met Cambuur te promoveren naar de Eredivisie. in 1998 loodste hij Cambuur via de nacompetitie naar de Eredivisie.

Na zijn trainerscarrière was Berger werkzaam als technisch directeur bij FC Utrecht, De Graafschap en de Australische voetbalbond. Ook was hij tussendoor nog een jaar trainer bij het Japanse Oita Trinita. Op dit moment is Berger weer werkzaam als technisch directeur, bij Sydney FC.

Louis van Gaal (216 zeges)

Van Gaal speelde 248 wedstrijden in het shirt van Sparta, maar hij werd als trainer pas écht succesvol. Na een korte periode als assistent bij AZ, werd hij assistent bij Ajax. Beenhakker vertrok in 1991 plotseling bij Ajax, waarna voorzitter Michael van Praag zijn opvolger bekend maakte: Louis van Gaal.

Bij Ajax won Van Gaal alles wat er te winnen viel. Hij werd drie keer landskampioen, twee keer bekerwinnaar en drie Nederlandse Supercups. Vooral internationaal boekte Van Gaal grote successen met Ajax. In 1991/'92 won hij de UEFA Cup en in het kalenderjaar 1995 werd de Champions League, de Europese Supercup en de wereldbeker voor clubteams gewonnen. 

Na twee periodes als trainer bij Barcelona keerde Van Gaal in 2005/'06 terug in de Eredivisie als trainer van AZ. In zijn derde seizoen leek het mis te gaan voor Van Gaal en AZ. De ploeg uit Alkmaar vocht tegen degradatie en werd uiteindelijk elfde. Dat seizoen had Van Gaal aangegeven dat hij aan het einde van het seizoen weg zou gaan bij AZ. Uiteindelijk besloot hij toch te blijven, en het seizoen erop werd hij kampioen met AZ. Een jaar later liep hij tijdens de spannendste ontknoping ooit een tweede titel in Alkmaar mis in de laatste speelronde.

Na zijn tweede periode in de Eredivisie was Van Gaal nog trainer bij Bayern München, het Nederlands elftal en Manchester United.

Ronald Koeman (210 zeges)

Ronald Koeman is uit deze lijst de meest succesvolle voetballer. Hij speelde bij FC Groningen, Ajax, PSV, FC Barcelona en Feyenoord. Na een aantal jaar als assistent te hebben gewerkt, maakte Koeman in 2000 zijn debuut als hoofdtrainer. Bij Vitesse werd hij meteen vierde. Het seizoen erop vertrok Koeman naar Ajax, waar hij de dubbel won. In het seizoen 2003/'04 werd hij voor de tweede keer kampioen met Ajax.

Koeman vertrok naar Benfica, waar hij één seizoen trainer was. Na zijn korte Portugese avontuur keerde Koeman terug in de Eredivisie. Ditmaal ging hij aan de slag als trainer van PSV. Koeman werd op miraculeuze wijze kampioen met de Eindhovenaren. Ten koste van AZ-trainer Van Gaal, voormalig leermeester bij Barcelona en degene waarmee Koeman als trainer bij Ajax in de clinch lag.

Het seizoen daarop begon Koeman nog als trainer van PSV, maar sprong in oktober 2007 op de trein richting Valencia. Na dit korte avontuur volgde hij Van Gaal op bij AZ. Hij won meteen de Johan Cruijff Schaal maar daarna vielen de resultaten behoorlijk tegen. Dit zorgde ervoor dat Koeman in december alweer werd ontslagen bij de Alkmaarders. 

Feyenoord was in 2011 de volgende halte. Koeman werd hiermee de eerste persoon die als speler en als trainer bij de klassieke top drie aan het werk is geweest. Na magere jaren met onder meer een tiende plek kreeg Koeman Feyenoord weer aan de praat. Feyenoord werd tweede, derde en weer tweede onder Koeman. 

Feyenoord was de laatste club in de Eredivisie voor Koeman. De huidige Barcelona-trainer was nog actief bij Southampton, Everton en Oranje.

Dick Advocaat (200)

En nu hoort Dick Advocaat dus ook in dit rijtje thuis. Na een lange carrière bij onder meer ADO en Roda JC stopte Advocaat in 1984 als profvoetballer. Hij ging aan de slag bij amateurclub DSVP. Daarmee promoveerde Advocaat drie seizoenen achter elkaar en bleef hij 67 wedstrijden achter elkaar ongeslagen.

Rinus Michels wist genoeg en haalde Advocaat tussen 1984 en 1987 als assistent bij het Nederlands elftal. Tegelijkertijd was Advocaat werkzaam als hoofdtrainer bij Haarlem en SVV. Met SVV werd Advocaat kampioen van de Eerste Divisie. In 1991 werd hij ontslagen bij SVV, dat inmiddels gefuseerd was met Dordrecht'90. 

Na zijn ontslag keerde Advocaat terug bij het Nederlands elftal, waar hij uiteindelijk tot 1994 als bondscoach zou werken. In december 1994 tekende Advocaat een contract bij PSV. Hier zou Advocaat drieënhalf jaar hoofdtrainer zijn. Daarin werd hij éénmaal landskampioen, in het jaar 1996/'97. Ook won hij de beker in 1995/'96 en won hij tweemaal de Supercup. In 1998 vertrok Advocaat bij PSV.

Na zijn periode bij PSV volgde er een lange periode in het buitenland voor Dick Advocaat. Hij was trainer bij Rangers, Borussia Mönchengladbach en Zenit Sint-Petersburg en hij was bondscoach bij de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea en België. Tussen 2002 en 2004 was Advocaat ook nog even bondscoach van het Nederlands elftal.

In 2009 keerde Advocaat weer terug als trainer in de Eredivisie. Hij werd bij AZ opvolger van de ontslagen Ronald Koeman. Hij combineerde zijn baan bij AZ met de baan als bondscoach van België. Advocaat deed wat van hem werd gevraagd en eindigde als vijfde, een plek die recht gaf op Europees voetbal.

Hierna ging Advocaat aan de slag als bondscoach bij Rusland. Na het EK van 2012, keerde hij echter terug bij PSV. In de tweede periode van Advocaat bij PSV won hij de Johan Cruijff Schaal en werd hij tweede achter Ajax. De tweede termijn van Advocaat bij PSV duurde één jaar. Daarna ging hij in 2013 voor de tweede keer aan het werk bij AZ. Hij volgde de ontslagen Gertjan Verbeek op. AZ werd, met Advocaat, achtste in de Eredivisie. 

Advocaat had het weer even gezien in de Eredivisie en vertrok weer naar het buitenland. Hij werd bondscoach van Servië en daarna weer van het Nederlands elftal. Tussendoor was hij ook nog trainer bij Sunderland en Fenerbahçe.

Op 25 december 2017 keerde hij dan toch terug in de Eredivisie. Advocaat moest Sparta in de Eredivisie houden, maar dat lukte niet. Op 20 mei degradeerde hij met Sparta naar de Eerste Divisie nadat het van FC Emmen verloor in de nacompetitie.

Hoewel Advocaat herhaaldelijk aangaf dat hij wilde stoppen als trainer, werd hij door FC Utrecht overgehaald om daar toch nog trainer te worden. Advocaat deed het verdienstelijk bij FC Utrecht en won de play-offs om Europees voetbal, ten koste van Vitesse.

Door zijn goede prestaties bij Utrecht kon Advocaat ook nog aan de slag bij een topclub. Advocaat nam het bij Feyenoord over van Jaap Stam, die enkele dagen daarvoor ontslag had genomen. Ook hier presteerde Advocaat goed. Vorig seizoen, toen het Eredivisieseizoen werd stilgelegd vanwege de coronapandemie, stond Feyenoord verdienstelijk derde. Ook haalde hij de finale van de TOTO KNVB Beker, maar deze ging niet door. 

Advocaat is dus nog altijd trainer van Feyenoord en heeft dus inmiddels zijn 200ste zege in de Eredivisie binnen. Hij heeft aangegeven dat hij na dit seizoen gaat stoppen als trainer. Het wordt daarom lastig voor Advocaat om het aantal gewonnen wedstrijden van Koeman te evenaren. Al weet je het met Dick Advocaat natuurlijk nooit...

Dit artikel delen