Eredivisie

Afscheidstournee: naar deze records gaat The Hunter op jacht

Een zichtbaar geëmotioneerde Klaas-Jan Huntelaar kondigde zaterdag na afloop van de zege op PEC Zwolle aan na dit seizoen te stoppen met voetbal. De Eredivisie neemt zo afscheid van een ware doelpuntenmachine. The Hunter heeft nog zes maanden de tijd om zich voor eens en altijd de boeken in te schieten.

Huntelaar had een brok in zijn keel toen hij zaterdagavond bij de persconferentie vragen van de journalisten beantwoordde over zijn aangekondigde vertrek. "Je bent er van jongs af aan ingerold. Ik was vijf jaar toen ik ging voetballen. Het is dus je hele jeugd die je gespeeld hebt." Het tekent de liefhebber pur sang, waarvan het leven in teken staat van doelpunten maken. 

En dat zal de goaltjesdief tot de laatste snik blijven doen. Uit eerdere interviews met de spits van Ajax bleek al dat hij uitstekend op de hoogte is van alle cijfers en lijstjes. Huntelaar zal dus ongetwijfeld weten dat hij tegen PEC Zwolle alweer zijn 150e doelpunt maakte in de Eredivisie. Daarmee staat hij 15e op de all-time topscorerslijst met Charly Bosveld, Hallvar Thoresen en Dirk Kuyt nadrukkelijk in het vizier. Een top 10 plek lijkt lastig te worden, want dan heeft hij nog twaalf doelpunten nodig om Cor van der Gijp te evenaren.

All-time topscorers Eredivisie

 Speler

 Goals

 1. Willy van der Kuijlen

 311

 10. Cor van der Gijp

 162

 11. Wim Kieft

 158

 12. Dirk Kuyt

 153

 13. Hallvar Thoresen

 152

 14. Charly Bosveld

 152

 15. Klaas-Jan Huntelaar

 150


Ook op de ranglijst van Ajax-topscorers aller tijden kan Huntelaar nog een paar plaatsen stijgen. De aanvaller staat momenteel op de zevende plaats met 117 doelpunten en is nog zes doelpunten verwijderd van nummer zes Ruud Geels (123). Als Huntelaar het in het resterende seizoen echt op zijn heupen krijgt en nog tien doelpunten maakt dan komt hij op gelijke hoogte met nummer vijf Marco van Basten (127).


Een record waar Huntelaar zelf niet zo happig op is, hij bestempelde het eerder al eens als ‘pure leeftijdsdiscriminatie’, is dat van oudste doelpuntenmaker van Ajax. ‘Helaas’ kan hij nummer één André Ooijer (37 jaar en 300 dagen) niet meer achterhalen (Huntelaar is 37 jaar en 277 dagen tijdens speelronde 34), maar Arnold Mühren (37 jaar en 157 dagen) kan hij vanaf 17 januari 2021 passeren. Toevallig de dag van Ajax-Feyenoord, de ploeg die hij wel eens vaker pijn heeft gedaan.

Huntelaar kan ook op Europees gebied nog een mooi record grijpen. Ondanks dat hijzelf ongetwijfeld liever in de Champions League was gebleven, kan hij zich een niveau lager richten op de all-time topscorer in de UEFA Cup/Europa League. The Hunter heeft nog maar twee doelpunten nodig om Henrik Larsson van de kroon te stoten.

All-time topscorers Europa League/UEFA Cup

 Speler

 Goals

 1. Henrik Larsson

 31

 2. Klaas-Jan Huntelaar

 30

     Radamel Falcao

 30

 4. Dieter Müller

 28

 5. Aritz Aduritz

 26

(FOX Sports.nl

Dit artikel delen