Eredivisie

Ajax voor de 36e keer kampioen van Nederland

Ajax is landskampioen van het seizoen 2021/2022 geworden. De Amsterdamse club kroonde zich woensdagavond met een overtuigende overwinning op sc Heerenveen (5-0) voor de 36e keer tot beste club van Nederland. Een nieuwe mijlpaal voor de club uit Amsterdam.

Schaal overhandigd door Jari Litmanen

Aanvoerder Dušan Tadić kreeg in een volgepakte Johan Cruijff ArenA de schaal overhandigd door clubicoon Jari Litmanen. De 51-jarige Fin kwam in de jaren '90 en begin deze eeuw negen seizoenen uit voor Ajax. Daarin speelde hij 179 eredivisiewedstrijden, scoorde hij 96 doelpunten en won hij vier keer zelf de eredivisieschaal. Daarnaast won de middenvelder in 1995 met Ajax ook de UEFA Champions League en Wereldbeker.

Ten Hag in illuster rijtje trainers

Het kampioenschap betekent een mooi afscheid voor trainer Erik ten Hag. De Ajax-coach, volgend seizoen onder contract bij Manchester United, is de vierde trainer met drie eredivisietitels namens Ajax. Eerder gingen Frank de Boer (4 titels), Louis van Gaal (3) en Rinus Michels (4) de 52-jarige Ten Hag voor.

Drie keer op rij kampioen met meer dan tachtig punten

In de eerste seizoenshelft van de Eredivisie was Ajax goed op dreef. De Amsterdammers wonnen maar liefst negen duels met minstens vijf doelpunten verschil, een gedeeld record. Na de winterstop leek het moeizamer te gaan, maar werden er minder punten verspeeld. Dat heeft ervoor gezorgd dat Ajax - na vanavond - al 82 punten vergaarde en na PSV (1986-1988) de tweede club is die drie keer op rij kampioen van Nederland is met meer dan tachtig punten.

Ajax heeft een ruime voorsprong op PSV wat betreft het aantal landskampioenschappen (36 om 24 titels) en is deze eeuw op gelijke hoogte gekomen met de Eindhovenaren (beiden 9 kampioenschappen).

Mijlpalen voor Blind, Stekelenburg en Gravenberch

Voor een aantal spelers vorm het 36e kampioenschap van Ajax een mooie mijlpaal. Zo is Daley Blind de tiende speler die minstens zeven keer de Eredivisie heeft gewonnen en de vijfde speler - na Sjaak Swart, Johan Cruijff, Barry Hulshof en Wim Suurbier - met minstens zeven landstitels voor Ajax.

Verder is de 39-jarige Maarten Stekelenburg achttien jaar na zijn eerste landstitel weer kampioen van Nederland geworden. De gedeelde langste periode voor een speler tussen de eerste en meest recente titel (Johan Cruijff; ook 18 jaar). Tot slot is Ryan Gravenberch de derde speler met drie eredivisiekampioenschappen vóór zijn twintigste verjaardag.

Dit artikel delen