Eredivisie

Arne Slot als AZ-trainer: meeste clean sheets en punten per wedstrijd

Door het abrupte einde van het afgelopen seizoen staat Arne Slot een kleine anderhalf jaar na zijn aanstelling als hoofdtrainer van AZ pas voor zijn 34e competitieduel in dienst van de Alkmaarders. Een mooi moment op de eerste balans onder de jonge trainer eens op te maken.

Arne Slot begon als hoofdtrainer bij AZ in de Eredivisie met een thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. De Alkmaarders noteerden een 4-0 zege, wat nog steeds de gedeeld grootste competitiezege van Slot bij AZ is. Na een 0-2 overwinning op RKC Waalwijk en een 0-0 gelijkspel tegen FC Groningen kwam tegen Vitesse de eerste nederlaag én tegengoal (1-2).

Dat was één van de dertien duels onder Slot waarin AZ een doelpunt incasseerde. Oftwel, AZ wist in twintig (!) van de de 33 Eredivisieduels onder de geboren Bergentheimer een clean sheet te behalen. Met 60,6% kan hij van alle trainers met minimaal 25 Eredivisieduels voor een team het hoogste percentage clean sheets overleggen.

Gezien clean sheets zijn de cijfers van Slot dus ongeëvenaard, maar ook qua zeges doet de trainer het uitzonderlijk goed. Van zijn 33 duels won hij er 21 (G7, V5). Onder Slot haalden de Alkmaarders gemiddeld 2,12 punten per wedstrijd, het hoogste gemiddelde onder een coach met een vaste aanstelling bij AZ ooit.

Vorig seizoen streed AZ mee om de titel, lukt dat de Alkmaarders dit jaar weer? Zondag 16.45 uur: Heracles Almelo - AZ.

Dit artikel delen