Eredivisie Awards

AZ doorbreekt hegemonie Ajax in het Elftal van de Maand

AZ is hofleverancier in het Eredivisie Elftal van de Maand. Volgens de statistieken en stemmen van voetballiefhebbers hebben drie spelers van AZ uitzonderlijk gepresteerd.

Ajax is dit seizoen voor het eerst geen hofleverancier in het Eredivisie Elftal van de Maand. Hoewel de Amsterdammers de koppositie overnamen van PSV, scoorde enkel rechtsback Noussair Mazraoui een plekje in het elftal. Brian Brobbey scoorde met 3 goals hoog in de statistieken, maar kwam twee minuten tekort om aan de eis van 60% speeltijd te voldoen. AZ levert met Yukinari Sugawara, Sam Beukema en Owen Wijndal de meeste spelers, gevolgd door Feyenoord met twee spelers.

Opvallend is dat Vitesse-aanvaller Loïs Openda, ondanks zijn rode kaart tegen FC Groningen na 35 minuten (1-3 verlies), een plek weet te bemachtigen in het elftal. De 21-jarige Belg dankt zijn nominatie vooral aan zijn statistisch hoge score in de wedstrijd tegen Feyenoord (0-1 winst).

Het volledige Eredivisie Elftal van de Maand: Sonny Stevens (SC Cambuur), Owen Wijndal (AZ), Sam Beukema (AZ), Mees Hilgers (FC Twente), Noussair Mazraoui (Ajax), Orkun Kökcü (Feyenoord), Fredrik Aursnes (Feyenoord), Loïs Openda (Vitesse), Luca de la Torre (Heracles Almelo), Yukinari Sugawara (AZ) en Michiel Kramer (RKC Waalwijk).

Over de verkiezing

De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand wordt gekozen op basis van statistieken (StatsPerform) en stemmen van voetballiefhebbers, uitgebracht via de KPN Man of the Match-verkiezing (ESPN). Deze onderdelen wegen ook mee voor de Eredivisie Speler van het Jaar- en Johan Cruijff Talent van het Jaar-prijzen, die na het seizoen 2021/22 worden uitgereikt tijdens een liveuitzending op ESPN.

De verkiezing Eredivisie Speler van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN. De Johan Cruijff Talent van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV, ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.

Dit artikel delen